Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.01.2020 02:15

V lesnej škôlke v Bôriku pribudne komunitná včelnica


Ilustračná snímka, zdroj: Nitrianske pravno


Komunitná včelnica a včelia škola pribudne v areáli starej lesnej škôlky v Bôriku v Nitrianskom Pravne. Projektom, na ktorý získala obec dotáciu, chce ľuďom pripomenúť, aké dôležité sú včely pre životné prostredie. Vzdelávať sa v areáli budú i deti, pre ktoré miestna škola vytvorí krúžok.


"Naším cieľom je pomôcť, podporiť včelárenie, prilákať ľudí a pripomenúť im, aké dôležité je toto remeslo, či už pre životné prostredie, poľnohospodárstvo, ale najmä pre nás samotných," vysvetlil pedagóg zo Spojenej školy v Nitrianskom Pravne a obecný poslanec Martin Unterfranc.       

Pre realizáciu projektu si samospráva vybrala starú lesnú škôlku v Bôriku, ktorá už dlhšie obdobie neslúži svojmu poslaniu a účelu. Ten má v pláne vyčistiť a zrevitalizovať tak, aby mu vrátila jeho praktickú využiteľnosť. "Zakúpením úľov doň priniesť bzukot včiel, vôňu medu a poskytnúť tak priestor obyvateľom našej obce na vytvorenie komunitnej včelnice. Interaktívnym spôsobom prostredníctvom včelárskeho vybavenia a informačných tabúľ im priamo na mieste ukázať, čo všetko potrebuje správny včelár, ako včely žijú, pracujú, ako sa o ne správne starať a ako sa dopracovať k vlastnému medu a iným produktom," priblížil Unterfranc.       

Projektom sa podľa neho nesnaží obec priviesť späť do lesov a ku samotnému včelárstvu iba širokú verejnosť, ale taktiež aj deti miestnej školy. "Vybudovaním komunitnej včelnice, včelej školy a zakúpením detských kombinéz chceme priamo podporiť založenie včelárskeho krúžku na našej základnej škole a umožniť tak deťom nazrieť na život včiel z bezprostrednej blízkosti," dodal.      

 Financie na realizáciu projektu získala obec z komunitných grantov Nadácie VÚB.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.10.2019
Nitrianske Pravno: Samospráva začala s analýzou odpadu z domácností
Priestor za budovou Obecného úradu v Nitrianskom Pravne zaplnili minulý týždeň odpadky. Obec ich tam vysypala preto, aby mohla so žiakmi spojenej školy analyzovať, aký druh odpadu obyvatelia vyhadzujú a čo všetko z neho by patrilo do triedeného zberu.
viac
20.02.2020
V športovom areáli v Nitrianskom Pravne pribudne centrálne detské ihrisko
Deti z Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) dostanú ďalší priestor na trávenie voľného času. V multifunkčnom športovom areáli im vybudujú centrálne detské ihrisko.
viac
06.06.2020
V obci Nitrianske Pravno pribudlo centrálne detské ihrisko
Deti z Nitrianskeho Pravna (okres Prievidza) dostali ďalší priestor na trávenie voľného času. V multifunkčnom športovom areáli vybudovali centrálne detské ihrisko, do prevádzky ho obec spustila koncom mája.
viac
19.01.2024
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny
Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. Jubilejný 20. ročník slávností od 2. februára do 17. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %