Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.04.2020 07:30

V Lemešanoch opäť nainštalovali nadrozmernú veľkonočnú kraslicu


Snímka zdroj: (tasr).


Obec Lemešany v okrese Prešov bude aj tohtoročné veľkonočné obdobie zdobiť najväčšia kraslica na Slovensku ozdobená vrchnákmi z PET fliaš. Na námestie ju opätovne nainštalovali počas uplynulého víkendu.


Ako povedal autor myšlienky a realizátor Jozef Kuruc z Lemešian, kraslicu po prvý raz odhalili v roku 2015, počas roka býva uložená a prikrytá na obecnej ploche. „Potom ju odkrývame a dávame na miesto tak, že ju ťaháme za traktorom,“ uviedol.      

Čo sa týka opráv, odkedy vznikla, bolo ich minimum. „Sem-tam nejaký vrchnák odletí, ale prilepí sa naspäť,“ spresnil s tým, že v prípade potreby majú v zásobe dosť vrchnákov, keďže ich vyzbierali 200 000 a na kraslicu použili približne 60 000. „Rozmýšľame aj nad niečím novým, nemalo by ísť o kraslicu, ale niečo, čo by spestrilo život v našej obci,“ povedal.      

Kraslica má v najširšej časti obvod 958 centimetrov, na jej vrchnej časti je zo štyroch strán vyobrazený erb obce Lemešany. Hmotnosť ozdobeného megavajca z polystyrénu pokrytého stierkou, lepidlom a vrchnákmi z PET fliaš, je asi 600 kilogramov. „Aj keď je to päť rokov, ľudia vždy prichádzajú a kraslicu obdivujú,“ dodal Kuruc. Vajce s výškou 510 centimetrov je zapísané do Knihy slovenských rekordov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko
Na Slovensko mieri investícia za 8,5 milióna eur, ktorá vytvorí takmer 100 pracovných miest. Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group hodlá postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov.
viac
23.02.2019
Zálohovanie PET fliaš a plechoviek podporuje 86 percent respondentov
Viac ako 86 percent opýtaných Slovákov podporuje zavedenie zálohovania PET fliaš a plechoviek, pričom len desať percent je proti takémuto návrhu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre Slovenskú inšpekciu životného prostredia v januári vypracovala agentúra AKO. Zúčastnilo sa na ňom 1030 respondentov.
viac
18.02.2021
Čo prinesie (neprinesie) zálohovanie PET fliaš a plechoviek?
Dnes obyvatelia slovenských miest a obcí vytriedia približne 60 percent PET fliaš, pričom toto percento od zavedenia zákona o odpadoch v polovici roka 2016 každým rokom rastie. Konštatuje to Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
29.04.2021
V Štúrove pribudlo prvé kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš
Mesto Štúrovo dostalo do daru od spoločnosti SKC foundry, s. r. o. kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš. Kovové srdce slúžiace ako zberné miesto pre plastové vrchnáky osadili v centre mesta v blízkosti okružnej križovatky Nánanskej cesty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %