Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.07.2017 09:30

PET fľaše nepredstavujú bezpečnostné riziko


Ilustračná snímka: (int).


PET fľaše podľa odborníčky nespôsobujú ľuďom zdravotné problémy. O tom, že je to naopak, hovoria viaceré informácie šíriace sa napríklad na internete.


Polyetyléntereftalát alebo PET je v súčasnosti najrozšírenejším obalovým materiálom na balenie rôznych typov vôd a nápojov. Na Slovensku je takto balených 85 percent nealko nápojov.      

"Na základe dostupných informácií je možné konštatovať, že PET fľaše pri správnom procese výroby, skladovania, distribúcie a používania spotrebiteľom nepredstavujú zdravotné riziko vo vzťahu k látkam, ktoré by mohli migrovať z PET fliaš a tak ohroziť zdravie ľudí," hovorí Milada Syčová z Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Poprade.      

Výroba PET fliaš je možná len z materiálov uvedených v nariadení Európskej komisie z roku 2011. Vhodnosť materiálov na výrobu sa posudzuje podľa účelu ich využitia, a to vždy za najkritickejších podmienok pôsobenia. Výsledná PET fľaša má byť vyrobená tak, aby pôsobením bežných, ale aj extrémnych podmienok skladovania, neuvoľňovala do potravín látky v množstvách, ktoré by mohli ohroziť zdravie ľudí alebo vplývať na zloženie nápojov.       

Jedným z najčastejších mýtov o balených vodách je informácia o uvoľňovaní bisfenolu A z PET fliaš. Táto látka sa však pri výrobe PET fliaš nikdy nepoužívala.      

Pravidelnú kontrolu obalových materiálov, v ktorých sú zabalené potraviny a nápoje, zabezpečuje Úrad verejného zdravotníctva, a to vo všetkých fázach od výroby a kontroly dokumentácie až po skladovanie.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.04.2020
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie
Zavedenie zálohového systému jednorazových obalov sa posunie. Upravia sa tiež lehoty pri konaniach pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie.
viac
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
27.07.2021
Európska bezpečnostná pečať COVID-19 v cestovnom ruchu
Túto letnú sezónu sa môžete stretnúť v zariadeniach a v službách cestovného ruchu v krajinách Európy so značkou bezpečnostnej pečate, ktorá je zárukou Vašej bezpečnej dovolenky.
viac
20.01.2022
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo vyše 10 000 obalov
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo viac ako 10 000 nápojových obalov. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Zálohovanie nápojových fliaš a plechoviek sa podľa nej sľubne rozbieha.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %