Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.09.2018 09:10

V Kopčanoch si pútnici pripomínajú svätú Margitu Antiochijskú


Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch


Kostol sv. Margity Antiochijskej v obci Kopčany v okrese Skalica sa napriek svojmu úctyhodnému veku dostal do záujmu verejnosti výraznejšie až v tomto tisícročí. V roku 2004 boli v jeho okolí objavené veľkomoravské hroby, ktoré dokázali, že pôvod kostola siaha až do doby Veľkomoravskej ríše.


Aj z tohto dôvodu sa kostol stáva častejším cieľom pútnikov až v posledných rokoch. Do roku 1994 sa liturgie a púte konali pri kostole len pri príležitosti púti, ktoré súviseli s patrónkou kostola Margitou Antiochijskou.       

Tento rok sa v júli konala aj medzinárodná púť s relikviami sv. Margity Antiochijskej. „Uskutočnila sa za dôstojnosť a poslanie žien, ktorých je Margita Antiochijská patrónkou a v rámci nej doputovala jej relikvia v podobe kúska lebečnej kosti. Začala sa v Olomouci, pokračovala cez Kromeříž, Uherské Hradište, Velehrad, Veselí nad Moravou, Kopčany na Záhorí, Zohor a končila v rakúskom Marchegu. Prvú časť púte sme absolvovali na bicykloch, ďalšiu časť na lodi a následne po súši s maminkami,“ uviedol biskupský delegát pre sprevádzanie relikvií z Olomouca Jiří Koníček o poslednej púti.       

Kostol v Kopčanoch získa pre pútnikov na význame aj tým, že relikvie, s ktorými sa tento rok putovalo z Olomouca do Marcheggu, sa do konca roka stanú trvalou súčasťou holíčskej farnosti. „Musí prebehnúť istá procedúra, ale po nej sa relikvie presunú na Slovensko. Predpokladám, že v novembri by mohla prebehnúť ďalšia púť, po ktorej by relikvie už natrvalo zostali v Kopčanoch,“ doplnil Koníček.       

Ku kostolíku však neputujú iba návštevníci, ktorí si chcú pripomenúť Margitu Antiochijskú, ale aj ochrancovia a milovníci prírody. V tesnej blízkosti kostolíka rastie lipa, ktorá sa v tomto roku uchádza o titul Strom roka, ktorý usporadúva Nadácia Ekopolis. „Lipa svojimi koreňmi chráni hroby a zabudnuté príbehy predkov tohto územia z dôb Veľkomoravskej ríše. Šum lístia, spev vtákov a vôňa kvetov starej lipy dotvárajú neopísateľnú krásu a atmosféru tohto archeologicky významného miesta,“ uvádza o približne 235-ročnej lipe, ktorá je vysoká 20 metrov, programový manažér projektu Milan Hronec.       

Kostol stojí na miernej vyvýšenine uprostred polí v blízkosti rieky Moravy. Bohatý vývoj kostolíka dokumentuje množstvo hodnotných vrstiev ako svedectvo jeho významu v kultúrno–historických súvislostiach. „Ide o malú jednoloďovú stavbu s presbytériom. Predpokladaná doba vzniku sa odhaduje na druhú polovicu 9. storočia za vlády posledných Mojmírovcov," uviedla pracovníčka Záhorského múzea v Skalici Lucia Pecinová.       

Kostolík je dlhý 11,9 a široký 5,21 metra a mal pôvodne aj nartex, čo je v podstate predsieň. O účele jeho využitia existujú rôzne hypotézy. Najpravdepodobnejšou verziou je, že nartex slúžil ako hrobka alebo krstiteľnica.       

Kostolík je v súčasnosti považovaný za najstarší nález z obdobia Veľkej Moravy. Prvé archeologické výskumy prebehli v roku 1961 pod vedením Ľudmily Kraskovskej, ktorá kostolík datovala do 13. storočia. „Dôvodom bolo, že v stavbe pomocou sond objavila gotické okná v tvare mníšky a mladšie hroby v okolí kostolíka. V roku 1994 bol objavený nartex s hrobkou. Až v roku 2004 boli objavené veľkomoravské hroby v okolí kostolíka, ktoré ho pevne datujú do 9. storočia. V hroboch boli nájdené veľkomoravské šperky a malta, ktorá bola totožná s tou, z ktorej bol postavený kostolík," ozrejmila Pecinová.       

Kostol však neslúžil iba pre náboženské účely. Historickou zaujímavosťou je, že kostolík v druhej polovici 15. storočia fungoval aj ako pevnosť. „Okolo kostolíka bola vykopaná kruhová priekopa s valmi. Bolo to počas bojov Mateja Korvína s Jiřím z Poděbrad. Táto priekopa bola neskôr po roku 1471 zasypaná," pridala málo známu informáciu Pecinová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2018
200 rokov starý dub z Portugalska bol korunovaný za Európsky strom roka 2018
Víťaz súťaže Európsky strom roka 2018 bol vyhlásený spomedzi 13 kandidátov dnes večer v Bruseli. Spievajúci korkový dub z regiónu Alentejo v Portugalsku vyhral s podporou 26 606 hlasov.
viac
28.04.2018
Obec sa spolu s Mikulčicami uchádza o zápis do zoznamu pamiatok UNESCO
Obec Kopčany (okr. Skalica) sa v rámci vznikajúceho archeoparku Mikulčice – Kopčany už dlhšie plánuje uchádzať o zápis do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Obce Mikulčice a Kopčany tento krok avizovali už v roku 2006.
viac
28.01.2019
Lipa z Kopčian zabojuje o Európsky strom roka, hlasovanie sa začína vo februári
V tohtoročnej súťaži Európsky strom roka sa v konkurencii 14 krajín "starého kontinentu" bude o víťazstvo uchádzať aj slovenský Strom roka 2018, 235-ročná lipa z Kopčian. TASR o tom v pondelok informovala Martina Ragalová z banskobystrickej Nadácie Ekopolis.
viac
05.11.2021
Juhomoravský kraj podporil vznik Európskeho zoskupenia Veľká Morava
Poslanci Zastupiteľstva Juhomoravského kraja odsúhlasili založenie Európskeho zoskupenia územnej spolupráce (EZÚS) Veľká Morava, ktorého druhým zakladajúcim členom bude Trnavský samosprávny kraj (TTSK). Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %