Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
31.12.2019 09:15

V informačných kanceláriách vyhľadalo pomoc viac ako 250 ľudí


Ilustračná snímka (mvsr)


Informačné kancelárie riešia celú škálu trestnej činnosti: problematika domáceho násilia predstavuje až 16 %, obetí podvodu je 23 % a približne 30 % tvorí netrestná agenda.


Informačné kancelárie pre obete trestných činov, tzv. kontaktné body v klientských centrách v každom kraji Slovenska sú zamerané na päť cieľových skupín – obete z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže. Ich hlavnou úlohou je poskytovať základné informácie obetiam trestných činov a sprostredkovať poskytovanie služieb v troch oblastiach - sociálne a psychologické poradenstvo, právne usmernenie a podpora. 

„Projekt bol spustený v roku 2017 a služby Informačných kancelárií pre obete sú pre verejnosť dostupné od konca roka 2018. Do konca novembra 2019 v nich vyhľadalo pomoc 253 ľudí, z toho v 40 prípadoch šlo o domáce násilie, pričom v 36 prípadoch bola obeťou žena,” hovorí ministerka vnútra Denisa Saková.

Obetiam trestných činov je v kancelárii k dispozícii koordinátor na regionálnej úrovni a dvaja asistenti koordinátora. Tí zabezpečia obeti alebo potenciálnej obeti bezproblémový a promptný prístup k základným informáciám a v prípade potreby sprostredkujú sociálne, psychologické poradenstvo a právne usmernenie a podporu.

Informačné kancelárie pre obete riešia celú škálu trestnej činnosti. Obracajú sa na ne tak obete majetkovej a ekonomickej kriminality, ako aj násilných trestných činov. Okrem toho pracovníci vybavujú podnety osôb s neštandardným správaním. Obrátili sa na nich aj poškodení s obchodnoprávnymi alebo občianskoprávnymi problémami či s prípadmi priestupkov. Čo sa týka problematiky domáceho násilia, tá predstavuje až 16 %, obetí podvodu je 23 % a približne 30 % tvorí netrestná agenda.

Pracovníkov už niekoľko mesiacov školia špeciálne pre kontakt s dotknutou osobou a na celom Slovensku prebiehajú aj ďalšie školenia, ktoré zahŕňajú vzdelávanie príslušníkov Policajného zboru SR, tréning trénerov cieľovej skupiny (seniori ako lektori) ako aj vzdelávanie osôb prvého kontaktu. K novembru 2019 bolo uskutočnených viac ako 60 školení pre približne 1200 osôb a počas trvania projektu sa uskutoční ďalších 40 vzdelávaní. Súčasťou pomoci obetiam sú tiež preventívne aktivity (besedy a zážitkové workshopy), ktoré sa konajú priamo v teréne.

Autor: (Zdroj: mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.08.2017
Ministerstvo vytvorí osem kontaktných miestností pre obete trestných činov
Umožní to národný projekt Ministerstva vnútra SR s názvom „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“, na ktorý je cez operačný program Efektívna verejná správa (OP EVS) vyčlenená suma 4,1 milióna eur.
viac
06.12.2019
Pomoc v Informačných kanceláriách pre obete trestných činov
Kontaktné body na klientskych centrách v každom kraji sú zamerané na päť cieľových skupín - z radov seniorov, obete násilných trestných činov, nenávistných trestných činov a extrémizmu, obete obchodovania s ľuďmi a obete z radov mládeže.
viac
14.07.2021
Pomoc pre obete trestných činov je diskrétna a bezplatná
Na Okresnom úrade v Michalovciach v utorok oficiálne otvorili informačnú kanceláriu pre obete trestných činov ako detašované pracovisko obdobnej kancelárie v Košiciach.
viac
29.07.2021
Sieť informačných kancelárií pre obete trestných činov sa rozšírila
Ministerstvo vnútra SR zriadilo počas tohto leta zriadilo osem detašovaných pracovísk informačných kancelárii pre obete trestných činov, v okresoch Michalovce, Dunajská Streda, Poprad, Prievidza, Lučenec, Ružomberok, Levice a Malacky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %