Štvrtok 09.05.2024
Dnes má meniny 
Roland
°C
23.03.2018 10:48

V Elektrárni bude výstava o amerických letcoch a ich záchrancoch


Ilustračná snímka: kronika-airwarsk.blogspot.sk


Osudy zostrelených amerických letcov na Slovensku počas druhej svetovej vojny a ich záchrancov mapuje fotografická výstava Neznámi hrdinovia. V spolupráci so zastupiteľským úradom USA na Slovensku ju sprístupnia v piatok 23. marca v kultúrnom centre Elektrárňa.


 Súčasťou otvorenia bude aj koncert Wind Quintet zo súboru The U.S. Army Europe Band&Chorus.       Autormi fotografií Neznámych hrdinov sú Dušan Hudec a Darina Smržová. "Na územie Slovenska sa zrútilo počas vojny 46 amerických bombardovacích a stíhacích lietadiel. Spolu 106 letcov zahynulo a približne 370 bolo chytených a poslaných do zajateckých táborov. Viacerým sa však podarilo zajatiu vyhnúť. Výstava prináša príbehy ľudí, ktorých spojil fašistický odboj, boj za prežitie, príbeh priateľstva a aj lásky," informovala Jana Illéšová, PR veľvyslanectva USA na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Aj tento rok ožije Lido novou architektúrou
Po roku sa vrátia na piešťanský ostrov Lido na Váhu mladí tvorcovia, aby originálnym mobiliárom vytvorili lepšie podmienky na oddych návštevníkov v prírodnom prostredí.
viac
21.03.2019
Múzeum pozýva na prehliadku zbraní i zreštaurovaných kachlíc
Prezentáciou najnovších prírastkov sa rozhodlo povzbudiť Piešťancov k návšteve svojich výstavných priestorov Balneologické múzeum Imricha Wintera.
viac
15.04.2020
Elektrárňa zoznamuje so životom včiel online
Kultúrno-vzdelávacie centrum Elektrárňa Piešťany ponúka online vstupy v oblasti ekológie, vzdelávania a histórie. Zariadenie tým supluje programy, ktoré muselo zrušiť z dôvodu ochrany pred šírením nového koronavírusu.
viac
27.12.2022
Výstava betlehemov z celého sveta Vianocami nekončí
Výstava betlehemov z rôznych končín sveta v piešťanskom Balneologickom múzeu Imricha Wintera posledným vianočným sviatkom nekončí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.12 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.73 %