Pondelok 20.05.2024
Dnes má meniny 
Bernard
°C
27.12.2022 02:25

Výstava betlehemov z celého sveta Vianocami nekončí


Ilustračná snímka.


Výstava betlehemov z rôznych končín sveta v piešťanskom Balneologickom múzeu Imricha Wintera posledným vianočným sviatkom nekončí.


Až do konca februára si budú môcť návštevníci vo výstavných priestoroch Vily dr. Lisku pozrieť výber z bohatej zbierky Viery a Jozefa Gruskovcov, uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

"Návštevníci uvidia výtvarne i materiálovo nádherne spracované udalosti spojené s témou Vianoc a narodenia Ježiša, ako ich vnímajú tvorcovia betlehemov z celého sveta," uviedol. Hlavná časť zbierky vznikla vďaka pracovným cestám a pobytom zberateľa Jozefa Grusku v zahraničí. Precestoval množstvo krajín v Európe i v Amerike, Afrike, Ázii aj Oceánii. Betlehemy získaval kúpou, darmi i systematickým vyhľadávaním ich tvorcov. "Od prvého exponátu – jasličiek so svätou rodinou zo šúpolia, uplynulo viac ako polstoročie," informoval Krupa.

V prvej časti výstavy sú betlehemy zo Slovenska, Čiech a Moravy. Pre Slovensko sú typické zo šúpolia, dreva, čipky, keramiky, drôtu. Prezentované sú betlehemy ľudového rezbára Štefana Siváňa, keramikára Mariána Lišku zo Záhoria i manželov Hanúskovcov z Pezinka, betlehemy namaľované na skle technikou podmaľby, betlehemy z cesta, v orechových škrupinkách i vo vajíčkach, s postavičkami z fúkaného i brúseného skla. Z európskych sú zastúpené betlehemy z Fínska, Francúzska, Nemecka, Rakúska, Anglicka, Španielska, Portugalska, Maďarska i Ruska. Nechýba ani americký kontinent, tiež Ázia, Afrika a Austrália. "Na ich tvorbu bola použitá nesmierna škála materiálov. Od dreva, hliny – pálenej i nepálenej, glazovanej, plátna, rastlinných vlákien, skla, kovu, malých tekvičiek až po papier, porcelán či umelý kameň," doplnil Krupa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2017
Vianoce v Modre
Mesto Modra pripravilo na záver roka celý rad zaujímavých podujatí, ktoré naladilo obyvateľov mesta na vianočné sviatky pokoja. O zaujímavý program sa postarali okrem KC Modra, občianske združenia, ale aj mládež, ktorá vystupovala so svojím vianočným programom na jednotlivých podujatiach.
viac
25.12.2018
Návštevníci Kysuckého múzea môžu obdivovať stovky miniatúrnych betlehemov
Betlehemy ako ich nepoznáme je názov výstavy v Kysuckom múzeu v Čadci, na ktorej prezentuje Žilinčan Jozef Práznovský takmer 420 miniatúrnych betlehemov, 21 veľkých betlehemov a 15 obrazov z jeho autorskej tvorby.
viac
04.12.2019
Vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu je venovaná betlehemom
Tradičná vianočná výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi je tento rok venovaná betlehemom. Predstavuje mnohé typy a varianty papierových jasličiek zo zbierky múzejníkov, ktoré si tam návštevníci budú môcť pozrieť až do 12. januára 2020.
viac
06.12.2022
V Babíne na Orave pripravujú remeselný jarmok aj výstavu betlehemov
Výstavu betlehemov aj remeselný jarmok pripravujú na nedeľu 11. decembra v Babíne na Orave. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %