Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.03.2019 03:20

Múzeum pozýva na prehliadku zbraní i zreštaurovaných kachlíc


Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch


Prezentáciou najnovších prírastkov sa rozhodlo povzbudiť Piešťancov k návšteve svojich výstavných priestorov Balneologické múzeum Imricha Wintera.


Vo vitrínach jeho hlavnej budovy, ktorá sa nachádza v blízkosti známej sochy barlolámača, si možno pozrieť až do 28. apríla nálezy z náplav vo viacerých lokalitách Váhu v regióne Piešťan i z archeologických výskumov v Chtelnici.       

"Vystavujeme unikátny súbor stredovekých sečných zbraní – mečov a tesákov nájdených v štrkových náplavách v Drahovciach," informoval riaditeľ múzea Vladimír Krupa. Ďalšie meče pochádzajú z Hornej Stredy a Vrbového. V Ducovom rieka zase vyplavila podľa jeho slov veľmi zaujímavý súbor kovových predmetov zo staršej a strednej doby bronzovej, zo stredoveku a novoveku. "Ide o bronzový meč, medený koláč, z ktorého sa robili ďalšie výrobky, medenú sekerku, tiež si možno pozrieť torzo meča, hroty oštepov a kopijí, torzá tesákov, ale i nástroje ako sekery, otka, kladivko, podkovy a strmeň," dodal riaditeľ.       

Druhá časť výstavy predstavuje nálezy z archeologických výskumov múzea v intraviláne obce Chtelnica, na Pekelnej a Husárskej ulici a v centre obce, tiež z výskumov v miestnom rokokovom kaštieli z 18. storočia. "Počas výskumov kaštieľa sa našli predmety zo staršej panskej budovy – veľkej kúrie. Odtiaľ pochádza už zreštaurovaný súbor keramických kachlíc a fragmentov kachlíc z pecí, honosnejšej keramiky, ktorá sa používala na stolovanie, úžitkovej hrnčiny potrebnej na prípravu a uchovávanie jedál a fragmentov rôznych sklených nádob," doplnil Krupa. Finančnú podporu na ich reštaurovanie poskytol z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Výstavu dopĺňajú repliky stredovekých zbraní a výzbroje, replika brnenia a výstroja rytiera zo 14. storočia. Zapožičala ich skupina historického šermu Argenti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2019
Výstava Prvé republiky ukáže vznik Československa
Múzeum Jána Thaina v Nových Zámkoch sprístupní v piatok 11. januára putovnú výstavu s názvom Prvé republiky. Zameraná je na obdobie začleňovania územia Slovenska do Československej republiky (ČSR).
viac
06.08.2019
Múzeum Jána Thaina predstavuje premeny života maďarskej komunity na Slovensku
Premeny rôznych aspektov života maďarskej komunity na Slovensku v priebehu posledných sto rokov predstavuje výstava 100 rokov v obrazoch. V priestoroch Múzea Jána Thaina v Nových Zámkoch si ju môžu záujemcovia pozrieť v priebehu augusta a septembra.
viac
02.05.2020
V centre Piešťan začínajú fungovať nové parkovacie automaty
V Piešťanoch sa od 1. mája zmenili podmienky parkovania v centre a rozšírila sa zóna plateného státia. Radnica v uplynulých dňoch inštalovala podľa Martina Ričányho z úseku komunikácie na viacerých miestach nové parkovacie automaty.
viac
30.07.2020
Na lávke v Piešťanoch sa začalo s rekonštrukciou
Lávku v Piešťanoch, ktorá je od roku 2015 v zlom technickom stave a od 28. novembra 2019 pre chodcov a cyklistov uzatvorená, už oficiálne odovzdali realizátorovi rekonštrukcie. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %