Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.04.2020 08:00

Elektrárňa zoznamuje so životom včiel online


Ilustračná snímka.


Kultúrno-vzdelávacie centrum Elektrárňa Piešťany ponúka online vstupy v oblasti ekológie, vzdelávania a histórie. Zariadenie tým supluje programy, ktoré muselo zrušiť z dôvodu ochrany pred šírením nového koronavírusu.


Ako uvádza na svojej stránke na sociálnej sieti, utorky sú teraz venované ekológii - včelám a projektu Piešťanské mestské včely, ktoré majú úľ na streche Elektrárne. Problematike včiel sa zariadenie venuje dlhodobo v spolupráci so združením Proapis, už niekoľko rokov organizuje aj Včelí deň.

Štvrtky počas zatvorenia pre pandémiu patria v online priestore Elektrárne žiakom základných škôl, ktorí si svoje vedomosti z fyziky môžu overiť v kvízoch Doma s energiou a získať tak voľné vstupy na vzdelávacie podujatia.

Každú nedeľu nahliadnu návštevníci do zákutí Elektrárne a dozvedia sa zaujímavosti z jej histórie. V prvej časti sa dozvedeli, že zariadenie bolo v Piešťanoch slávnostne spustené do prevádzky v auguste 1906 a v prvom momente elektrinou napojilo 3000 funkčných žiaroviek pouličného osvetlenia a v kúpeľných hoteloch.

Svojho času bola Elektrárňa najmodernejšou v Uhorsku. Slúžila do roku 1945, po zásadnej prestavbe bola na účely centra kreatívnej energie a umenia otvorená v roku 2014, jej vlastníkom je Západoslovenská energetika (ZSE). Pôvodný názov zostal objektu dodnes.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Župa pomáha s výberom strednej školy prostredníctvom online kvízu
Výber strednej školy patrí medzi jedno z najdôležitejších rozhodnutí v živote mladého človeka. Pre uľahčenie výberu prináša Bratislavský samosprávny kraj (BSK) interaktívny online kvíz.
viac
27.07.2020
Úle na Trenčianskom hrade majú predstaviť ekologické včelárstvo
Priblíženie histórie a súčasnosti včelárstva s dôrazom na ekologický aspekt a vzdelávanie mladej generácie sú hlavnými cieľmi umiestnenia včelích úľov v areáli Trenčianskeho hradu. Na hrade úle umiestnil Včelársky ekologický spolok Slovenska.
viac
09.10.2020
Liptovské múzeum chystá online vzdelávacie prenosy pre školy
Liptovské múzeum v Ružomberku pripravuje inovatívnu formu vzdelávacích programov pre školy. Prostredníctvom priamych internetových prenosov z prostredia svojich expozícií ponúkne učiteľom a žiakom vybrané témy z regionálnej histórie, národopisu i prírodných vied.
viac
17.06.2021
Prešovský kraj hľadá Naj online učiteľov stredných škôl
Prešovský samosprávny kraj vyhlasuje anketu Naj online učiteľ PSK za školský rok 2020/2021. Jej zámerom je vyzdvihnúť prácu učiteľov stredných škôl v kraji počas dištančnej výučby, na ktorú museli prejsť školy počas pandémie koronavírusu. Na toto ocenenie učiteľov nominujú ich žiaci.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %