Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.11.2019 10:05

V Domici a Baradle objavili speleológovia vyše pol kilometra nových priestorov


Na snímke jedna z chodieb jaskyne Domica pri Kečove v okrese Rožňava. EASYFOTO TASR - Branislav Caban


Viac ako pol kilometra nových priestorov objavili jaskyniari počas tohto a vlaňajšieho roka v jaskynnom systéme Domica – Baradla, ktorý sa rozprestiera na území Slovenského krasu v SR a Aggtelekského krasu v Maďarsku.


TASR o tom informoval Ľudovít Gaál zo Správy slovenských jaskýň s tým, že ku koncu októbra tak celý známy jaskynný systém meral už 29,2 kilometra.       

„Jaskyniari stále objavujú nové priestory, hlavne na úseku Baradla – Jósvafő, ale aj na našej strane došlo k zameraniu ďalších vedľajších chodieb. Dá sa očakávať, že v budúcnosti tento údaj ešte narastie,“ avizoval Gaál.       

Domica je najdlhšou jaskyňou Slovenského krasu. Meria viac ako 5,3 kilometra a hlboká je 70 metrov. Vyznačuje sa bohatým výskytom sintrových štítov a bubnov, ako aj početným druhovým zastúpením netopierov. Je tiež známa ako archeologická lokalita, niektoré nálezy z jej priestorov sú súčasťou expozície vo vstupnej hale jaskyne.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
V Domici sa môžu návštevníci previezť po jaskynných vodách
Jaskyňa Domica ponúka návštevníkom prehliadkovú plavbu po jaskynnej riečke. Obnovili ju po dvoch rokoch. Pre nedostatok vody ju nemohli realizovať.
viac
10.10.2019
Vlakový výlet pre celú rodinu pozýva na Gemer a do Domice
Detská železnica Košice vás pozýva na veľký vlakový výlet pre všetkých. Príjemná rodinná atmosféra vo vlaku, návšteva jaskyne Domica a nenáročná prechádza k maďarskej časti jaskynného systému Aggtelék v krásnej jesennej prírode zaručujú vydarený rodinný výlet.
viac
23.12.2019
Mestskú knižnicu presťahovali do nových priestorov v centre mesta
Mestskú knižnicu v Novej Bani nájdu tunajší čitatelia v nových priestoroch. V uplynulých dňoch ju totiž presťahovali a opätovne otvorili pre verejnosť v priestoroch podnikateľského centra v strede mesta.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %