Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
25.11.2022 08:25

V dolnokubínskej základnej škole zriadili regionálnu učebňu


ZŠ Martina Kukučína v Dolnom Kubíne. Snímka zdroj: (tasr).


Regionálnu učebňu zameranú na tradície a ľudové zvyky zriadili pre žiakov v dolnokubínskej Základnej škole Martina Kukučína. Riaditeľka školy Katarína Števonková priblížila, že z nej nechcú vytvoriť múzeum, ale živú a aktívnu miestnosť.


Pravidelnými akciami si plánujú pripomínať zvyklosti predkov, ľudovú tvorbu i remeslá. Predmety škola vyzbierala na základe výzvy, ktorú dala rodičom žiakov a pedagógom.

Myšlienka vytvoriť regionálnu učebňu vznikla, keď v rámci projektu Modernejšia škola budovali oddychové zóny na chodbách a zrušili kútik ľudových tradícií. "Dosť veľa vecí nám z týchto priestorov ostalo a zvažovali sme, čo s nimi. Našli sme triedu, ktorá nebola veľmi používaná, a rozhodli sme sa, že skúsime vytvoriť miesto, ktoré by sme využili na podporu regionálnych tradícií," povedala riaditeľka.

Nachádzajú sa v nej predmety, ktoré sa už nepoužívajú ani v poľnohospodárstve, ani v rodinách, lebo ich nahradili modernejšie pomôcky. "Nájdeme tu veci na spoznávanie regiónu, okolitých dedín a určite nesmieme zabudnúť na architektúru," vysvetlila učiteľka Jana Grobarčíková, ktorá je iniciátorkou myšlienky.

Škola bude učebňu využívať na predmety, ako je dejepis, slovenský jazyk, prírodoveda a vlastiveda, etická a občianska výchova. "Žiaci budú môcť spoznávať región nielen zvonka, ale aj zvnútra, rovnako tak významných dejateľov a budovy v našom meste. Bola by som rada, keby sme uchovávali tradície ročných období od pečenia oplátok cez maľovanie veľkonočných vajíčok až po tlačenie kapusty," dodala riaditeľka školy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
15.08.2016
Poprad preinvestuje v lete na opravy školských budov okolo 800 000 eur
Leto v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Poprad je v znamení rozsiahlych opráv, modernizácií i bežnej údržby. Celkovo mesto počas leta preinvestuje na tieto projekty okolo 800 000 eur. Najviac peňazí pôjde do materských škôl.
viac
12.12.2019
Dolnokubínske vianočné trhy sa tento rok nesú v znamení tradícií
Prezentáciu vianočných zvykov a tradícií dolnej Oravy sľubuje program vianočných trhov, ktoré sa začali v stredu v Dolnom Kubíne. Návštevníci tiež majú k dispozícii 26 stánkov s vianočným tovarom a občerstvením. Informoval o tom Martin Buzna z dolnokubínskeho mestského úradu.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %