Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2021 11:25

ÚVO - nadobudol účinnosť nový zákon o podpore ekologických vozidiel


Ilustračná snímka.


Dňa 2. augusta 2021 nadobudol účinnosť nový zákon č. 214/2021 Z. z. o podpore ekologických vozidiel cestnej dopravy a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon o ekologických vozidlách“), ktorý je transpozíciou Smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1161.


Primárnym a nosným princípom nového zákona o ekologických vozidlách je uvedenie požiadavky na minimálne percentuálne podiely ekologických vozidiel pri zadávaní nadlimitných zákaziek podľa zákona č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní v znení neskorších predpisov, ale aj uzatváraní zmlúv o službách vo verejnom záujme v osobnej doprave podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1370/2007. Táto povinnosť sa ďalej okrem nadobúdania vozidiel formou kúpy, lízingu, kúpy na splátky alebo prenájmu vozidla vzťahuje napríklad aj na ďalšie služby, ako sú napr. obstarávanie služby verejnej cestnej dopravy, služieb doručovania poštových zásielok, služieb na zber odpadu, a pod. (viď príloha číslo 1 zákona o ekologických vozidlách).

V súvislosti s touto témou je potrebné upriamiť pozornosť verejných obstarávateľov/obstarávateľov a objednávateľov na metodickú príručku Úradu pre verejné obstarávanie s názvom „Ako sme obstarali elektromobil,“ je k dispozícii TU  

Úrad pre verejné obstarávanie v súčasnosti pripravuje detailnejšiu metodickú príručku spolu s infografikou zameranú na ozrejmenie a vysvetlenie základných pojmov, práv a povinností vyplývajúcich z nového zákona o ekologických vozidlách. 

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.08.2020
Poradia si obce a mestá s kuchynským odpadom?
Od januára 2021 musia mestá a obce zabezpečiť občanom možnosť triedenia zberu kuchynského odpadu.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
03.08.2021
Novela zákona o športe
Poslanci NR SR schválili návrh skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 440/2015 Z. z. o športe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
viac
26.08.2021
ÚVO pripravil príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách
Úrad v rámci projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku, realizovaného v rámci operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu vypracoval prvú špecifickú príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %