Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
05.10.2022 12:35

Uplynulú letnú sezónu hodnotia na hrade pozitívne


Kežmarský hrad.


Na Kežmarskom hrade nedávno oficiálne ukončili letnú turistickú sezónu, riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová ju hodnotí pozitívne.


Pri porovnávaní návštevnosti s minulým rokom skonštatovala, že opäť sa do Kežmarku okrem domácej klientely vracajú aj turisti z Poľska, Česka i Maďarska. Cestu na hrad si za štyri mesiace našlo celkom viac ako 37 000 turistov.

"Išli sme do novej sezóny s veľkými obavami, keďže sme nevedeli po uvoľnení opatrení, aká bude návštevnosť. Tá bola napokon v porovnaní s minulým rokom oveľa vyššia a dosiahli sme čísla z obdobia pred pandémiou," zhodnotila riaditeľka. Percentuálne najviac návštevníkov prichádzalo zo Slovenska. "V minulom roku sme v júni evidovali 3200 návštevníkov, tento rok bol nárast viac ako dvojnásobný. V júli 2021 sme privítali 9727 turistov, tento rok ich bolo až vyše 15 000. Jediný pokles sme zaznamenali v auguste, keď prišlo o približne 2500 ľudí menej, naopak, v septembri bola návštevnosť vyššia takmer o pätinu," konkretizovala výsledky Cintulová. O úspešnosti sezóny podľa nej svedčí aj množstvo pozitívnych recenzií na stránke múzea či v knihe návštev.

Cintulová ubezpečila, že v súvislosti s energetickou krízou neplánujú obmedziť prevádzku na hrade či zatvárať niektoré expozície, hoci aj oni museli pristúpiť k úsporným opatreniam v administratíve. Okrem toho do jednotlivých častí hradu budú organizovať menšie počty vstupov pre väčšie skupiny návštevníkov. "Okrem našich expozícií, ktoré sa snažíme stále reinštalovať a obohatiť, máme aj v ďalších mesiacoch pripravené rôzne podujatia odborného či zážitkového charakteru. Sprístupnili sme už konečne aj našu výstavnú sieň, kde je nová výstava venovaná pozostalosti úspešného Kežmarčana Vladimíra Jančeka," priblížila riaditeľka s tým, že koncom roka chcú sprístupniť novú výstavu betlehemov a pripravujú aj tradičné vianočné tvorivé dielne.

V pláne majú aj investičné aktivity, ktoré by mali skvalitniť služby. "V súčasnosti napríklad prebieha v hradnej kaplnke oprava a rekonštrukcia kamenných stĺpov, na čo sme získali 10 000 eur z programu Obnov si svoj dom," dodala riaditeľka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
07.04.2017
Na Spišskom hrade pripravili na letnú sezónu viacero podujatí
Jeden z najnavštevovanejších hradov na Slovensku sa pripravuje na začiatok letnej turistickej sezóny. Po rekordnej minuloročnej návštevnosti, ktorá prekročila hranicu 209 000 turistov, pripravilo Slovenské národné múzeum – Spišské múzeum v Levoči, ktoré hrad spravuje, viacero podujatí.
viac
13.09.2019
S letnou turistickou sezónou sú na hrade veľmi spokojní
Čísla návštevnosti Hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním rastú aj v tomto roku. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že veľmi pozitívne hodnotia aj hlavnú turistickú sezónu, ktorá bola tento rok venovaná ženám.
viac
14.01.2022
Návštevnosť kežmarského hradu vlani prekročila hranicu 32 000
Prevažovali návštevníci zo Slovenska, prišli však aj hostia z Českej republiky a Nemecka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %