Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.01.2020 11:25

Počet návštevníkov hradu a skanzenu prvýkrát prekročil 200-tis


Ľubovniansky hrad. Snímka zdroj: lexikon.sk


Počet návštevníkov Hradu Ľubovňa i skanzenu pod ním vlani prvýkrát v histórii prekročil hranicu 200-tis. Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka je za zvýšeným záujmom o túto národnú kultúrnu pamiatku viacero faktorov.


„Jednak je to záujem médií o našu prácu, ďalej aj neustála obnova a sprístupňovanie hradného areálu. Pripisujem to trošku aj rekreačným poukazom, myslím si, že ideme ruka v ruke s hotelierstvom a zároveň Slovensko, podľa toho čo nám hovoria návštevníci napríklad z Izraela, je jednou z najbezpečnejších krajín,“ uviedol pre TASR.       

Celkovo si prišlo jednotlivé expozície a časti hradu minulý rok pozrieť viac ako 213.000 platiacich návštevníkov. Rok predtým to bolo 196.000 a rastúci trend zaznamenávajú v Starej Ľubovni už niekoľko rokov. „Moja méta bola už dávno prekonaná, keď sme snívali o stotisícom návštevníkovi. Aj minulý rok sa nám teda sezóna mimoriadne vydarila,“ skonštatoval Mikulík. Aj vďaka vysokej návštevnosti tak hodnotí vlaňajší rok veľmi pozitívne.       

Minulý rok podľa neho patril jednak stavbárom, keďže sa pracovalo na obnove barokového i gotického paláca, ale aj ženám, vzhľadom na koncepciu celoročného programu. „Ukázalo sa, že zvoliť program orientovaný na ženy, bol dobrý krok, či už to bola výstava Famme Fatale, ktorá bude pokračovať aj v tomto roku, alebo kráľovné počas hradných slávností či dokonca vlastný parfum, ktorý sme uviedli,“ zdôraznil riaditeľ múzea. S veľkým záujmom návštevníkov sa stretli aj tradičné koncerty na hrade, interaktívna výstava Od zrnka k chlebu či ďalšie podujatia, ktoré pripravili.       

V novom roku je podľa Mikulíka najväčšou výzvou sprístupnenie paláca Lubomírskych, ktorý prechádza obnovou. Hradné slávnosti budú tentoraz venované kniežatám, v lete by mali koncerty v historickom prostredí odohrať Vašo Patejdl či Robo Grigorov a návštevníci sa môžu tešiť aj na hradný muzikál. Skanzen bude patriť výstave o drotárstve a pribudnúť by v ňom mala aj nová ulica. Vydať chcú tiež nového turistického sprievodcu, historicky prvú monografiu mesta Stará Ľubovňa a múzejníci sa budú venovať aj piaristickému kláštoru v Podolínci a jeho prezentácii verejnosti. „Máme pripravené aj ďalšie projekty obnovy nášho areálu a výskumnej činnosti, uvidíme, na čo sa nám podarí získať finančné prostriedky,“ dodal Mikulík na záver.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2019
S letnou turistickou sezónou sú na hrade veľmi spokojní
Čísla návštevnosti Hradu Ľubovňa a skanzenu pod ním rastú aj v tomto roku. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík pre TASR uviedol, že veľmi pozitívne hodnotia aj hlavnú turistickú sezónu, ktorá bola tento rok venovaná ženám.
viac
14.01.2022
Návštevnosť kežmarského hradu vlani prekročila hranicu 32 000
Prevažovali návštevníci zo Slovenska, prišli však aj hostia z Českej republiky a Nemecka.
viac
05.10.2022
Uplynulú letnú sezónu hodnotia na hrade pozitívne
Na Kežmarskom hrade nedávno oficiálne ukončili letnú turistickú sezónu, riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová ju hodnotí pozitívne.
viac
09.01.2023
Hrad a skanzen vlani navštívilo viac ako 182 000 turistov
Hrad a skanzen v Starej Ľubovni počas minulého roka navštívilo viac ako 182 000 platiacich turistov. Potvrdil to riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík s tým, že v porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o zhruba 20 000 návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.07 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.83 %