Piatok 04.10.2024
Dnes má meniny 
František
°C
03.10.2024 07:55

Ulice mesta Žiar nad Hronom opäť zaplní tradičný jarmok


Snímka zdroj: mesto Žiar nad Hronom


Ukážky tradičných remesiel, regionálne produkty, bohatý kultúrny program ale aj tradičné trhy ponúkne Žiarsky jarmok, ktorý sa bude konať od štvrtka 10. októbra do soboty 12. októbra.


Podujatie, ktoré patrí medzi najväčšie svojho druhu v okolí, si vyžiada aj dopravné obmedzenia. Ako informuje samospráva na svojej internetovej stránke, podujatie sa začne už vo štvrtok, keď sa ulice zaplnia stánkami s občerstvením a o zábavu sa postarajú tri mladé kapely z regiónu. Kultúrny program bude podujatie sprevádzať aj po ostatné dva dni.         

Podľa riaditeľky Žiarskeho jarmoku Zuzany Beliančínovej bude súčasťou podujatia aj Remeselná ulička, ktorú návštevníci nájdu na konci Ulice Š. Moysesa.         

"Aj tento rok sa do remeselnej uličky prihlásilo množstvo predajcov, ktorí predstavia svoje tradičné remeslá. Pre návštevníkov to bude príležitosť vidieť, ako sa vyrábajú rôzne výrobky, ktoré si následne budú môcť priamo od remeselníkov aj zakúpiť," podotkla.         

V Svätokrížskom dome sa budú konať Župné trhy, ktoré podľa jej slov ponúknu rozmanitý výber regionálnych produktov a tradičných výrobkov.         

Tradičné jesenné podujatie si vyžiada aj dopravné obmedzenia. Pre cestnú premávku bude počas konania jarmoku uzavreté Svätokrížske námestie, obmedzenia sa dotknú aj ulíc Hviezdoslavova, Š. Moysesa a A. Kmeťa. Zriadené budú tiež dve bezplatné záchytné parkoviská, a to na Partizánskej ulici pri športovej hale a pri futbalovom štadióne.      

Jarmok sa v Žiari organizuje v jesennom termíne od začiatku 90. rokov. Táto historická tradícia je v meste dlhodobá. Ide o nadväznosť na tradičné svätokrížske jarmoky, ktoré sa v niekdajšom Svätom kríži nad Hronom konali od 14. storočia. Podujatie patrí medzi najväčšie v regióne, vlani prilákalo približne 20.000 ľudí.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Mesto akceptovalo požiadavky obyvateľov sťažujúcich sa na jarmok
Žiarska samospráva sa rozhodla vyjsť v ústrety nespokojným obyvateľom, ktorí nedávno iniciovali petíciu za presťahovanie žiarskeho jarmoku do inej lokality.
viac
03.10.2016
Počas jarmoku ukážu zrekonštruovanú časť Svätokrížskeho domu
Koncom týždňa sa v Žiari nad Hronom uskutoční tradičný jarmok. Počas jeho konania si budú môcť domáci ale aj návštevníci prezrieť aj hospodársku časť Svätokrížskeho domu, ktorú sa mestu podarilo tento rok zrekonštruovať.
viac
13.10.2023
Žiarsky jarmok prináša remeselnú uličku i tvorivé dielne
V Žiari nad Hronom sa vo štvrtok (12. 10.) začal tradičný Žiarsky jarmok, ktorého súčasťou sú tento rok i župné trhy. Návštevníci sa môžu tešiť aj na folklórny program, remeselnú uličku či tvorivé dielne.
viac
27.09.2024
Stará Ľubovňa: Tradičný jarmok štartuje banánovým behom študentov
V Starej Ľubovni sa vo štvrtok dopoludňajším banánovým behom študentov začína v poradí 31. Ľubovniansky jarmok. Do mesta prinesie pochod ľubovnianskych strašidiel, historickú scénku, vystúpenia na dvoch tribúnach či uličku remesiel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.33 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.04 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %