Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
19.04.2021 10:30

Ukrajina bude predsedať Stratégii EÚ pre Dunajskú oblasť v roku 2022


Ilustračná snímka.


Ukrajina bude ako prvý nečlenský štát EÚ predsedať Stratégii EÚ pre Dunajskú oblasť (EUSDR) v roku 2022. Ukrajina tak ako prvá krajina mimo EÚ prevezme predsednícku štafetu, a to od novembra 2021 do novembra 2022.


Dunajský región čelí podobne ako iné makro regióny EÚ problémom siahajúcim ďaleko za hranice. Ide predovšetkým o znečistenie, zmenu podnebia, nezamestnanosť alebo nedostatok dopravného a komunikačného prepojenia, ktoré ovplyvňujú  životy viac ako 115 miliónov ľudí.

Krajiny v povodí Dunaja sa preto spojili, vytvorili stratégiu Európskej únie pre dunajský región (EUSDR) a určili si spoločné potreby, výzvy a príležitosti, ktoré možno v plnej miere naplniť iba  spoluprácou a  podporou regionálnej súdržnosti.

Podľa rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Dunajská stratégia spája partnerov z krajín EÚ aj mimo nej. Ľudia na Slovensku majú  vlastnú skúsenosť, ako je úzka spolupráca krajín mimo EÚ a členských štátov únie potrebná a prínosná. Preto plne podporuje úsilie našich partnerov z mimo EÚ úzko s nami spolupracovať v rámci dunajskej stratégie.  Slovenské predsedníctvo v EUSDR sa sústredí  na zapojenie krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, do aktivít dunajskej stratégie,  pretože spolupráca v mnohých oblastiach je predpokladom budovania stabilnej a prosperujúcej Európy. Ubezpečuje  ukrajinských partnerov, že môžu počas predsedníctva v roku 2022 počítať s našou pomocou.

Ukrajina sa stane prvým nečlenským štátom EÚ, ktorý bude predsedať dunajskej makroregionálnej stratégii. Ako predsednícka krajina EUSDR sa zároveň zaväzuje zdieľať iniciatívy krajín, ktoré EUSDR už predsedali, a prijať všetky potrebné opatrenia na dosiahnutie hmatateľných výsledkov najmä pri implementácii revidovaného akčného plánu z roku 2020.

EUSDR združuje deväť členských štátov EÚ (Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Nemecko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko) a päť krajín, ktoré nie sú členmi EÚ (Bosna a Hercegovina, Moldavsko, Čierna Hora, Srbsko a Ukrajina).

Na základe princípu rotácie sa predsedníctva EUSDR ujíma na jeden rok štát EUSDR. Úlohou predsedníctva je proaktívne vykonávať koordináciu medzi národnými záujmami (národní koordinátori) a tematickými prioritami (koordinátori prioritných oblastí) a je podporované Bodom dunajskej stratégie. V úzkej spolupráci s Európskou komisiou (DG REGIO) sa EUSDR snaží podporovať zaangažovanosť zúčastnených štátov, podporuje spoločné rozhodovanie a úzku spoluprácu.

Predsedníctvo Ukrajiny je prirodzeným výsledkom po tom, čo krajina prijala dôležité opatrenia na vnútroštátnej úrovni s cieľom zintenzívniť svoju účasť na stratégii pre dunajský región posilnením vnútorného riadenia EUSDR a vytvorením inštitucionálnej platformy na jej účinné vykonávanie.

Autor: (dunajskastrategia.vlada.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Prešov sa rozhodol pristúpiť k iniciatíve Dohovor primátorov a starostov
Znižovanie energetickej náročnosti, využívanie obnoviteľných zdrojov a podpora inovácií v tejto oblasti sú hlavné piliere iniciatívy Dohovoru primátorov a starostov, ku ktorej sa rozhodlo pristúpiť aj mesto Prešov.
viac
22.12.2017
Nitra bude hľadať spôsoby, ako zmierniť dopady klimatických zmien
Nitrianska radnica sa chce zapojiť do projektu, ktorého výsledkom má byť zhodnotenie súčasného stavu mestskej zelene a zároveň hľadanie spôsobov, ako zmierniť dopady klimatických zmien.
viac
27.07.2020
Skúsenosti európskych miest a obcí IV
Budúci viacročný finančný rámec a Fond obnovy EÚ zdôrazňujú dôležitosť odolnosti a ekologickej premeny, podporujú prechod na systém založených na obmedzených zdrojov a zameraný na uhlíkovú neutralitu.
viac
20.08.2020
Otvorenejšiu vedu bude reprezentovať národná stratégia
Otvorený prístup k vedeckým dátam či lepšia infraštruktúra, aj to sú ciele pripravovanej Národnej stratégie pre otvorenú vedu. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %