Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.02.2020 02:40

Učitelia budú môcť na etickej výchove vyučovať o ochrane zvierat


Ilustračná snímka: (int.).


Učitelia budú môcť od budúceho školského roka vyučovať žiakov na etickej výchove o ochrane zvierat. Na odporúčaní sa zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová dohodla s predmetovou komisiou Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ).


Problematika ochrany zvierat je riešená na báze odporúčania pre školy cez Pedagogicko-organizačné pokyny na školský rok 2020/2021. „V budúcom školskom roku táto problematika nebude zapracovaná do vzdelávacieho štandardu predmetu etická výchova v podobe povinného doplnenia obsahu a výkonu,” vysvetlila Mária Lukáčová zo sekretariátu riaditeľa ŠPÚ.       

Na etickej výchove by sa mala rozvíjať tolerancia a odbúravať agresia voči zvieratám. „Našim cieľom je aj to, aby sa téma ochrany zvierat a empatie k nim dostala do Štátneho vzdelávacieho programu, ktorý sa otvára každých šesť rokov. Dohodli sme sa na doplnení súčasného existujúceho textu, ktorý v programe hovorí o empatii,” uviedla zvieracia ombudsmanka. Dodala, že v tejto časti boli doteraz v Štátnom vzdelávacom programe zvieratá vynechané.       

Zvieracia ombudsmanka pripomína, že etickú výchovu v súčasnosti navštevuje 30 percent žiakov, a preto navrhla tému ochrany zvierat zaradiť v rámci Pedagogicko-organizačných pokynov do Globálneho vzdelávania. Budú tam zadefinované pokyny pre vyučovanie a stanovené témy, ktoré by v danom školskom roku mali učitelia so žiakmi prebrať, povedala Stanová.

„Nevidím žiadnu prekážku, prečo by sme ešte v tomto roku nemohli začať spolupracovať aj so zvieracou ombudsmankou na návrhu výraznejšieho implementovania problematiky vzťahu k zvieratám ako živým bytostiam aj do pedagogických dokumentov,“ hovorí riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.

Stanová verí, že na hodinách etickej výchovy sa učiteľom a učiteľkám podarí citlivosť voči zvieratám v deťoch prebudiť. Jej snahou je aj upozorniť na necitlivý prístup k zvieratám.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Mesto plánuje zmodernizovať dielne na základných školách
Mesto Levice plánuje vybaviť novým náradím a technickým príslušenstvom dielne na základných školách. Zámerom je zvýšiť záujem školákov o technické vzdelávanie, čo si vyžaduje aj pracovný trh.
viac
01.02.2019
Trieda budúcnosti v Michalovciach
V roku 2018 sa Základnej škole P. Horova Michalovce podarilo vybudovať prvú slovenskú Triedu budúcnosti.
viac
21.03.2020
Komenského inštitút spúšťa od pondelka webináre Magickí učitelia online
Komenského inštitút spúšťa od pondelka (23. 3.) na podporu učiteľov webináre Magickí učitelia online. Inštitút tak reaguje na zatvorené školy v čase šírenia sa nového koronavírusu.
viac
27.07.2020
Letná škola Teach for Slovakia je súčasťou prípravy nových účastníkov programu
Letná škola Teach for Slovakia, ktorá trvá do 31. júla, je súčasťou šesťtýždňovej prípravy nových účastníkov programu s rovnakým názvom. Podujatia sa tento rok zúčastňuje viac ako sto detí, ktoré sú rozdelené do šiestich tried.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %