Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.04.2018 04:00

Týždeň rómskej kultúry ponúka prednášky, umenie i ochutnávku jedál


Ilustračná snímka, zdroj: obcasnecas.ukf.sk


Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF)v Nitre sa v týchto dňoch začal Týždeň rómskej kultúry, ktorý organizuje Ústav romologických štúdií. Podujatie odštartoval worskhop s lektorkou zážitkového učenia a autorkou románu Cigánka Janette Motlovou.


 V ďalších dňoch bude pokračovať sériou edukačných a kultúrnych aktivít určených študentom, zamestnancom, absolventom UKF a verejnosti.       

Súčasťou programu bude aj diskusia s názvom Je slovenská škola pre všetkých?, na ktorej sa zúčastní Zuzana Kusá zo Sociologického ústava SAV, Ján Hero z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Peter Dráľ z občianskeho združenia (OZ) Nové školstvo a Vlado Rafael z OZ EduROma. Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva UKF diskusii privíta 16. apríla.       

O deň neskôr sa v Krajskej knižnici K. Kmeťka v Nitre uskutoční podujatie pre žiakov stredných škôl s názvom Príbehy úspešných Rómov. „Autorské čítanie členov Rómskeho literárneho klubu spojené s hudbou a prehliadkou medzinárodnej výstavy Bez nenávisti sa bude konať 20. apríla v Nitrianskej galérii. Prezentácia rómskej tradičnej aj modernej hudby a ženského remesla je na programe 23. apríla v obchodnom centre Centro Nitra. Súčasťou podujatia bude aj workshop rómskeho remesla a módna prehliadka žiačok Súkromnej strednej školy v Kežmarku," uviedla Ivona Fraňová z UKF. Ako doplnila, podujatie doplní aj akcia Týždeň rómskej kuchyne.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.04.2017
Za kultúrou v ŽSK vyrazte aj v apríli
Žilinský samosprávny kraj opäť vytvoril bohatý kultúrny program vo všetkých župných regiónoch. Múzeá, galérie, knižnice, divadlá, kultúrne strediská i hvezdáreň v pôsobnosti Žilinskej župy privítajú prvé slnečné dni výberom tých najzaujímavejších podujatí.
viac
08.06.2017
Bytčica žila športom a kultúrou
Uplynulý víkend sa v mestskej časti Bytčica niesol v duchu športu a kultúry. Na futbalovom ihrisku si počas BYTČICKÉHO JUNIÁLESU prišli na svoje deti i dospelí. Poslanci Anton Trnovec a Jozef Juriš zabezpečili v rámci Medzinárodného dňa detí drobné občerstvenie.
viac
10.07.2018
Mesto podporí projekty zamerané na kultúru rekordnou čiastkou
Hlavné mesto navýšilo rozpočet grantového programu Ars Bratislavensis o 150-tisíc eur a v tomto roku tak podporí projekty zamerané na kultúru v celkovej výške 330-tisíc eur. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 17. júla 2018 spolu so všetkými povinnými prílohami.
viac
22.07.2019
Zázrivské dni sú oslavou miestnych zvykov, predkov a práce
Slávnostnou svätou omšou v rímskokatolíckom kostole sa v nedeľu popoludní začal program druhého dňa Zázrivských dní. Podľa starostu Zázrivej v okrese Dolný Kubín Matúša Mnícha je podujatie oslavou predkov, práce, miestnych zvyklostí a ich peknej dediny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %