Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
02.07.2024 05:10

TSK štartuje kurzy prvej pomoci pre klientov zariadení sociálnej starostlivosti


Ilustračná snímka:TASR-Erika Ďurčová


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v spolupráci s občianskym združením Emergency Support rozbieha pilotný projekt vzdelávania v poskytovaní prvej pomoci v krajských zariadeniach sociálnych služieb. Informovala o tom hovorkyňa TSK Lenka Kukučková.


V rámci projektu Záchranár v zariadeniach sociálnych služieb sa klienti oboznámia s úrazmi, ktoré môžu v zariadení nastať, získajú informácie v oblasti prvotného vyšetrenia, volania na tiesňovú linku, ale aj praktické rady, ako pomôcť pri rôznych úrazoch či stavoch.         

"V praktickej časti získajú zručnosti pri poskytnutí prvej pomoci pri masívnom krvácaní, pri dusení alebo zastavení krvného obehu. Rovnako dostanú možnosť nahliadnuť do záchranárskych vozidiel," uviedla hovorkyňa.         

Ako dodala, teoretické vedomosti pomôžu klientom lepšie a rýchlejšie zareagovať a v prípade potreby pomôcť inému klientovi do príchodu školeného personálu či privolanej pomoci. Cenné poznatky získajú aj záchranári najmä pri komunikácii s mentálne a duševne postihnutými klientmi.         

V júli absolvujú školenia klienti centier sociálnych služieb (CSS) Nádej Dolný Lieskov, Nová Bošáca, Lipovec Horné Srnie a domovov sociálnej starostlivosti (DSS) Zemianske Podhradie a Adamovské Kochanovce. V auguste bude projekt pokračovať v ďalších zariadeniach sociálnej starostlivosti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
Zariadenia sociálnych služieb v TSK si tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna
Zariadenia sociálnych služieb v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) si vďaka efektívnemu hospodáreniu kraja v minulom roku tento rok prilepšia takmer o 1,2 milióna eur. TSK v minulom roku hospodáril s prebytkom 14,6 milióna eur.
viac
10.12.2018
Štvrté vianočné trhovisko na župe - najviac predajcov i ľudskej spolupatričnosti
Vo vestibule Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa v piatok napoludnie ďakovalo všetkým riaditeľom zariadení sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Trenčianska župa.
viac
29.10.2020
Územný spolok SČK spustil Kurz opatrovateľského minima
Poskytnúť zariadeniam pre seniorov, zdravotníckym zariadeniam a zariadeniam sociálnych služieb náhradu v prípade výpadku odborného personálu je cieľom programu Kurz opatrovateľského minima.
viac
30.04.2021
Deinštitucionalizácia sociálnych služieb v BSK sa stáva realitou
Prechod od veľkokapacitných zariadení sociálnych služieb k menším domovom rodinného typu. To je cieľom deinštitucionalizácie sociálnych služieb. Výstavba nových zariadení pod taktovkou Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je už v plnom prúde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %