Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.02.2022 01:25

TSK chce financovať obnovu NsP Prievidza z Fondu na spravodlivú transformáciu


Snímka zdroj: (tasr).


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) rokuje so zástupcami Európskej komisie (EK) o možnosti financovania modernizácie Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach z Fondu na spravodlivú transformáciu. S projektmi z oblasti zdravotníctva totiž EK exaktne nepočíta.


"Už určité obdobie sa uskutočňuje transformačný proces uhoľného regiónu horná Nitra. Veľmi dôležité je podporovať aj zdravie ľudí, ktorí tam teraz žijú, narodia sa tam a budú tam chcieť zostať," načrtol predseda TSK Jaroslav Baška.

Jedným z pilierov Fondu na spravodlivú transformáciu je podľa neho kvalita života a určite do nej spadá aj zdravotná starostlivosť.  "Bojnická nemocnica je najväčšou nemocnicou v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK, preto chceme a požiadali sme aj podpredsedníčku vlády SR Veroniku Remišovú a Andreasa von Buscha z EK, aby pod tento pilier mohli byť zaradené aj rekonštrukcie a modernizácie nemocníc," ozrejmil.

Bojnická nemocnica plánuje v rámci modernizácie vybudovať nový pavilón pre internú medicínu, v ktorom chce liečiť pacientov postihnutých environmentálnou záťažou, spresnil jej riaditeľ Peter Glatz. "Týkať sa to bude kardiovaskulárnych, kožných, pľúcnych ochorení. Bude tam rehabilitácia, oddelenie dlhodobo chorých, geriatria. Súčasťou pavilónu budú aj výučbové priestory pre Strednú zdravotnícku školu v Prievidzi, s ktorou úzko spolupracujeme," doplnil Glatz.

Internistický pavilón chce nemocnica podľa neho vybudovať so systémom tzv. plávajúcich lôžok, čo jej umožní v budúcnosti s nižším počtom personálu zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre viac pacientov v regióne.

"Je veľmi dôležité, aby Fond na spravodlivú transformáciu umožňoval dať prostriedky na rekonštrukciu a modernizáciu bojnickej nemocnice," dodal Baška.

Predpokladom na čerpanie financií z Fondu na spravodlivú transformáciu je plán spravodlivej transformácie, ktorý poslala SR na pripomienkovanie do Bruselu. Obsahuje len projekty veľkých firiem s viac ako 250 zamestnancami. Zámery stredných a malých podnikov, ako i verejného sektora budú riešiť samostatne. Ide o prvú verziu dokumentu, Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR ho plánuje ešte s ďalšími stranami pripomienkovať. Plán bude súčasťou nového operačného programu Slovensko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2019
Na veľtrhu cestovného ruchu aj horná Nitra
Oblastná organizácia cestovného ruchu (ďalej len OOCR HN) bude mať svoju expozíciu opäť v stánku Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región spolu s ďalšími okresnými organizáciami, ktoré pôsobia na území Trenčianskeho kraja.
viac
19.02.2020
Vyhlásili výzvu na podporu malých a stredných podnikov v regióne Horná Nitra
Ministerstvo hospodárstva SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratné finančné príspevky zameranú na podporu rozvoja podnikania malých a stredných podnikov v rámci Iniciatívy Európskej komisie zameranej na transformáciu uhoľného regiónu Horná Nitra.
viac
13.03.2020
TSK hľadá ľudí na zabezpečenie projektov na transformáciu hornej Nitry
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) vyhlásil výberové konanie na obsadenie 22 pracovných miest v súvislosti s transformáciou hornej Nitry po útlme baníctva. Projekty budú smerovať na pomoc baníkom, ktorí prídu o zamestnanie, ale aj ľuďom, ktorí majú nápady na projekty transformácie regiónu.
viac
21.01.2022
Investície do kvality života ľudí na hornej Nitre sú prioritou
Prioritou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sú v rámci Plánu spravodlivej transformácie investície do kvality života ľudí na hornej Nitre.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %