Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.01.2018 07:05

TSK bude aj tento rok pokračovať v optimalizácii stredného školstva


Ilustračná snímka: (tasr).


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) chce aj v tomto roku pokračovať v optimalizácii siete stredných škôl vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti a v rekonštrukcii škôl a školských zariadení.


Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku v zmysle stratégie stredných škôl, ktorá sa aktualizuje pravidelne každý rok v septembri, je naplánovaný útlm niektorých gymnázií.

„Tento rok k 1. septembru by malo zaniknúť Gymnázium v Handlovej, ktoré má naozaj málo žiakov a všetkých žiakov má prebrať Gymnázium Nedožerského v Prievidzi. O dva alebo tri roky by mala skončiť gymnaziálna zložka Spojenej školy v Novákoch. Potom bude táto stredná odborná škola čisto technickou školou pre chemické firmy, pretože je zameraná práve na chemické odborné predmety,” skonštatoval Baška.       

Od septembra tohto roku zanikne aj detašované pracovisko považskobystrickej Obchodnej akadémie v Ilave, kde momentálne študujú iba tretiaci a štvrtáci. Tohtoroční tretiaci sa od septembra presťahujú do Obchodnej akadémie v Považskej Bystrici, kde budú aj maturovať.

Na druhej strane, chce podľa Bašku kraj rozširovať školy, ktorých absolventi sú na trhu práce žiadaní. Príkladom je elokované pracovisko Strednej zdravotnej školy v Trenčíne priamo v Nemocnici s poliklinikou v Bojniciach, ktoré chce kraj v prvých dvoch rokoch zriadiť ako externé pracovisko.

„Ďalšou zmenou bude premenovanie Športového gymnázia v Trenčíne v zmysle zákona na Strednú športovú školu. V máji chceme odovzdať do užívania novú športovú halu s bežeckým tunelom v stredoškolskom kampuse v Trenčíne, komplexnou rekonštrukciou do leta prejde Stredná odborná škola stavebná Emila Belluša. V ďalších rokoch tohto volebného obdobia plánujeme v stredoškolskom kampuse zrekonštruovať Strednú umeleckú školu, internát s kapacitou takmer 700 žiakov a na základe memoranda so Slovenským zväzom ľadového hokeja by mala vzniknúť aj tréningová hokejová hala,” doplnil predseda TSK.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2018
Školy budú nahlasovať údaje o žiakoch už len elektronicky
Zníženie byrokracie a adresnejšie financovanie škôl a školských zariadení. To je cieľom zberu štatistických údajov zo škôl prostredníctvom Rezortného informačného systému (RIS). Podľa zákona totiž budú školy údaje o počte žiakov či zamestnancov zasielať od septembra 2018 elektronicky.
viac
12.11.2018
Trenčianska župa podporila zážitkové vzdelávanie na 24 stredných školách
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) v roku 2018 pokračoval v podpore tematického zážitkového vzdelávania na stredných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Študenti župných stredných škôl tak mali možnosť načerpať nové vedomosti z oblasti histórie, prírodných vied a environmentalistiky.
viac
10.12.2020
Grantový program prerozdelí vyše 100 000 eur na digitálne projekty
Prostredníctvom grantového programu e-Školy bude prerozdelených vyše 100 000 eur na projekty zamerané na podporu digitálnej gramotnosti, bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Informovala o tom senior špecialistka korporátnej komunikácie Orange Slovensko Zuzana Lampartová.
viac
27.02.2021
Župa neotvorí stredné školy v siedmich okresoch
Od 1. marca bude šesť z deviatich okresov v kraji podľa regionálneho COVID automatu zaradených do čiernej farby. Vedenie župy sa preto rozhodlo stredné školy v týchto okresoch neotvoriť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %