Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.02.2024 01:55

Trnavský Májový kvet sa rozšíri, tradičný jarmok obohatí


Ilustračná snímka (TASR)


Organizačné zabezpečenia dvoch nosných spoločenských akcií v Trnave, veľtrhu Májový kvet a Tradičného trnavského jarmoku (TTJ), odsúhlasili na utorkovom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva. Povolili zmenu v štruktúre a rozsahu podujatí už od nadchádzajúceho ročníka 2024.


Májový kvet sa bude konať od 9. do 12. mája v centre Trnavy a uskutoční sa jeho 16. ročník. Ide o najväčší kvetinový trh v regióne, obľúbený je medzi čoraz početnejšími predajcami i návštevníkmi. Určený je záhradkárom a milovníkom zelene a okrem samotného predaja ponúka aj rad poradenských či vzdelávacích akcií. Doteraz sa sústredil na Trojičné námestie, no už tento rok podľa schválenej zmeny budú stánky predajcov umiestnené pozdĺž pešej zóny na Hlavnej ulici až po kostol sv. Heleny, rovnako ako na Hviezdoslavovu a Štefánikovu ulicu.         

TTJ má termín 12. až 15. septembra v centrálnej zóne Trnavy, v tomto roku sa pripojí aj čerstvo zrekonštruované Námestie SNP. Jarmok nadväzuje na stáročnú tradíciu trnavských trhov a jarmokov, ktoré pre mesto postupne potvrdili viacerí panovníci. V súčasnosti je vnímaný ako prezentácia tradičných ľudových remesiel, obohatená o gastro ponuku a kultúrny program.         

V termíne TTJ sa už dve desaťročia koná Stredovek pod hradbami s vyše 200 účinkujúcimi. Pripojil sa aj Lestival, podujatie prinášajúce rozprávkový svet do mestského parku, novú tradíciu píše projekt Ľudová veselica. V roku 2024 bude novinkou včelársky festival. Jeho predchádzajúce ročníky sa konali v inom termíne. Oslavu včiel, včelárskeho remesla a zdravého života pripraví Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Trnave spolu s mestom na nádvorí novootvoreného Kreatívneho centra na Hlavnej 17.         

Predbežný rozpočet na TTJ je 206.000 eur na strane príjmov a 238.805 eur na strane výdavkov. Na Májový kvet je vo výdavkovej i príjmovej časti predpoklad 14.000 eur, podľa slov viceprimátora Marcela Krajča ide o predbežné rozpočty, ktoré môžu ovplyvniť v procese ďalšie skutočnosti.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2017
Trnavský rínek ponúkne pestrú paletu slovenských výrobkov
Po krásnom horúcom lete sa môžeme tešiť na farebný jesenný Trnavský rínek. Uskutoční sa v sobotu 14. októbra od 9. do 17. hodiny v najkrajšej časti Trnavy – na Kapitulskej ulici a Námestí sv. Mikuláša.
viac
06.09.2019
V Trnave sa začína Tradičný trnavský jarmok
Jedným z najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatím mesta Trnava je veľkolepý Tradičný trnavský jarmok, ktorý je návratom k tradíciám dávnych miestnych trhov. Neoddeliteľnou súčasťou jarmoku sa stalo aj obľúbené podujatie Stredovek pod hradbami.
viac
02.09.2022
Tradičný trnavský jarmok sa vracia k tradíciám
Tohtoročný Tradičný trnavský jarmok bude mať inú podobu ako jeho predchodcovia. Odkláňa sa od komercie a hlási príklon k ľudovým remeslám a tradíciám.
viac
07.09.2023
Trnava: Jarmok na golfe predstaví aktivitu aj tým, ktorí ho nikdy nehrali
Jarmok na golfe, podujatie pre golfistov i tých, ktorí golf nikdy nehrali, sa v trnavskom golfovom areáli uskutoční už po štvrtý raz. Od 8. do 10. septembra bude areál záujemcom k dispozícii bezplatne, pripravený je aj sprievodný program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %