Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.02.2021 02:35

Trnavský kraj pilotne očkoval vo veľkokapacitnom centre


Snímka zdroj: (ttsk).


Trnavský samosprávny kraj (TTSK) zorganizoval počas víkendu (20. - 21. 2.) očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo svojom pilotnom veľkokapacitnom očkovacom centre na Strednej zdravotníckej škole v Trnave.


V spolupráci s ambulantným personálom bolo prvou dávkou zaočkovaných 2330 učiteľov a zamestnancov kritickej infraštruktúry do 55 rokov. S administratívou a observáciou zaočkovaných pomáhali študenti školy.

„Podarilo sa nám zorganizovať a bez problémov zvládnuť očkovanie takmer 2500 ľudí v pilotnom centre. Cieľom bolo v praxi vyskúšať tento model. Môžem konštatovať, že sme pripravení začať očkovať aj v ďalšej desiatke miest v závislosti od dostupnosti vakcín. Najbližšie k tomu máme v Dunajskej Strede a Skalici, kde chceme využiť kapacity našich stredných zdravotníckych škôl,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Samosprávny kraj získal cenné informácie o kapacite centra. „Ak existuje databáza s informáciami o záujemcoch o očkovanie, priepustnosť centra je 300 ľudí za hodinu. Ak sa záujemcovia musia registrovať na mieste, je to približne 120 ľudí za hodinu. V reálnej situácii bola vyskúšaná aj funkčnosť a synchronizácia databáz a informačných systémov či logistika a dezinfekcia priestorov,” informovala samospráva.

Podobné veľkokapacitné očkovacie centrá by mali postupne vzniknúť v ďalších mestách a mali by v nich byť očkovaní ľudia vo veku 18 až 55 rokov. Po priestorovej, administratívnej aj materiálovo-technickej stránke ich kraj pripraví v spolupráci s mestami.

Z hľadiska plánu kraja by mali k piatim nemocniciam pribudnúť aj niektoré polikliniky, kde by sa obyvateľom vo veku viac ako 55 rokov podávali vakcíny náročnejšie na uskladnenie v chlade. „Na očkovanie širokej verejnosti sa pripravujeme, aby sme odbremenili nemocnice po priestorovej a personálnej stránke. Očakávame, že sa dodávky vakcín zvýšia v priebehu marca a apríla,” uviedol Viskupič. Ako doplnil, ambulantní lekári a sestry sa môžu prihlasovať na pomocsockovanim@trnava-vuc.sk.

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2021
Sme pripravení koordinovať očkovanie všetkých obyvateľov trnavskej župy
Trnavská župa je pripravená koordinovať proces očkovania na svojom území, čím ju vo štvrtok 11. februára 2021 poveril minister zdravotníctva Slovenskej republiky.
viac
20.02.2021
PSK zriadi veľkokapacitné očkovacie centrá, prvé vznikne v Prešove
Prešovský samosprávny kraj (PSK) zriadi na svojom území veľkokapacitné očkovacie centrá. Prvé vznikne v Prešove, ďalšie pribudnú vo vybraných mestách v rámci celého kraja.
viac
06.03.2021
Kraj pripravil na víkend dve veľkokapacitné centrá v Prešove a Humennom
Prešovský samosprávny kraj cez víkend otvorí dve veľkokapacitné očkovacie centrá, a to v Prešove a v Humennom. K dispozícii bude mať vyše šesť tisíc očkovacích dávok Astra-Zeneca. Vakcínu proti Covid-19 dostanú priorizované skupiny, o ktorých rozhoduje ministerstvo zdravotníctva.
viac
26.03.2021
Prešovská župa zaočkovala už viac ako 20 tisíc ľudí
Prešovský samosprávny kraj pokračuje v očkovaní proti koronavírusu aj nasledujúci víkend a to v rovnakom režime vo všetkých troch veľkokapacitných vakcinačných centrách (VKOC). V Poprade a v Humennom sa bude očkovať len počas soboty, v Prešove navyše aj v nedeľu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %