Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
13.03.2023 07:45

Trnavčania môžu hlasovať o investíciách do verejného priestoru


Ilustračná snímka: (tasr).


Do konca marca môžu Trnavčania zahlasovať za projekty pilotného ročníka participatívneho procesu. Ten po niekoľkých rokoch nahradil participatívny rozpočet a pozmenil pravidlá. Informovala o tom hovorkyňa radnice Veronika Majtánová.


"Na jeseň minulého roka sme vyzvali obyvateľov, aby na otázku, čo treba zlepšiť vo verejnom priestore, odpovedali vlastnými nápadmi. Dostali sme 122 vyplnených dotazníkov, v súlade s tohtoročným zadaním sú do hlasovania posunuté návrhy, ktoré sa týkajú verejného priestoru," vysvetlila Natália Nováková z referátu participácie mestského úradu.

Vybrané nápady sa týkajú najmä revitalizácií vnútroblokov či parkov, bezbariérového pohybu v meste, výbehov pre psov či doplnenia športových prvkov a mobiliára. Ľudia sa podľa nej venovali aj témam dopravy a údržby, oblasti sociálnych vecí, sietí či osvetlenia v meste. "Žiaden z nich sa nestratí, buď ich odložíme do ďalšieho ročníka participácie, keď sa budú tematicky hodiť, alebo ich rovno posunieme príslušnému odboru na vyriešenie. Pokiaľ ide o menšie veci, ako je napríklad údržba komunikácií, tie sme odovzdali príslušným oddeleniam tak, ako to robievame napríklad pri riešení podnetov z Odkazu pre starostu," doplnila.

Trnavčania majú počas hlasovania príležitosť na webstránke planujmesto.trnava.sk podporiť nielen nápady spoluobčanov, ale aj projekty mesta, ktoré už sú v prípravnej fáze. Výsledkom bude sumár zámerov, ktorým ľudia dajú prioritu. "Zaujíma nás, aký typ investícií občania uprednostňujú a čo je pre nich dôležité," uviedla Ivana Vidová z referátu participácie. Konečné slovo v celom procese budú mať mestskí poslanci. Na rokovaní mestského zastupiteľstva rozhodnú o tom, či projekty, ktoré od verejnosti dostanú najviac hlasov, budú zaradené do rozpočtu mesta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.07.2020
Radnica stopla tohtoročný participatívny rozpočet
Mesto Trnava stoplo pre tento rok nové kolo participatívneho rozpočtu. Bude realizovať iba projekty, ktoré dostali zelenú vo vlaňajšom hlasovaní Trnavčanov. Pokračovať chce opäť v roku 2021. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
28.02.2023
Verejnosť rozhodne o víťaznom projekte v rámci participácie
Verejnosť rozhodne o tom, ktorý z troch projektov bude podporený v rámci participatívneho rozpočtu mesta Humenné. Verejné hlasovanie bude spustené v stredu (1. 3.) a potrvá do 19. marca.
viac
08.03.2023
O financie z participatívneho rozpočtu sa uchádza 15 projektov
O financie z participatívneho rozpočtu mesta Rožňava sa uchádza celkom 15 občianskych projektov. Hlasovanie verejnosti bolo spustené v pondelok (6. 3.) a potrvá do 19. marca. Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informuje samospráva.
viac
03.05.2023
O financie z rozpočtu mesta sa uchádza 18 komunitných projektov
Verejnosť bude môcť opäť rozhodnúť o občianskych zámeroch, ktoré mesto Partizánske podporí financiami zo svojho rozpočtu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %