Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.11.2016 12:20

Trenčiansky hrad je opäť sprístupnený verejnosti aj cez týždeň


Trenčiansky hrad.


Od 29. októbra 2016 je Trenčiansky hrad opäť otvorený aj počas týždňa. Po necelom mesiaci vytrvalých prác sa robotníkom podarilo odstrániť kovovú konštrukciu spred vstupu na hrad.


Po páde hradbového múru v roku 2003 bolo potrebné zabezpečiť bezpečný vstup verejnosti na hrad. Udialo sa tak vybudovaním kovového bezpečnostného zastrešenia prístupovej cesty. Po rokoch opráv, rozobratí a zabezpečení staticky narušeného múru prestali tieto kovové zábrany spĺňať svoj účel. Z tohto dôvodu sa správca Trenčianskeho hradu - Trenčianske múzeum v Trenčíne, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), rozhodlo tieto zábrany odstrániť a sprístupniť verejnosti staronové výhľady a priestranstvo pri vstupnej bráne. Po vypracovaní dvoch statických posudkoch sa zistilo, že kovová klietka už niekoľko rokov neplní svoju funkciu.

Ešte pred začiatkom prác vedenie múzea priamo na mieste, pri vstupe na hrad, o prácach informovalo média i verejnosť. Odstraňovanie oceľových zábran, ktoré pred vstupom na hrad stáli viac ako celú dekádu, začalo 5. októbra 2016 a skončilo 26. októbra 2016. Do náročného technologického procesu odstraňovania bolo zapojených 11 robotníkov zo Správy ciest TSK, 4 zamestnanci Trenčianskeho múzea a ťažká technika, ako autožeriav, úžitkové osobné auto pre dovoz a odvoz spotrebného materiálu, Škoda 706 pre odvoz materiálu, UNC nakladač a plošina pre prácu vo výškach. „Konštrukcia sa odpaľovala po dieloch a ihneď sa nakladala a odvážala na správu ciest. Kvôli terénu a malému priestoru bola táto demontáž pre nás veľkou výzvou,“ povedal Tibor Cabala zo Správy ciest TSK. Celkovo bolo uskutočnených približne 20 vývozov materiálu. Cena za vykonané práce pri odstránení stavebnej konštrukcie a odvozu stavebného materiálu bola takmer 23 200 eur s DPH.

Brány Trenčianskeho hradu sú opäť sprístupnené verejnosti aj cez týždeň od 29. októbra 2016. Návštevníci sa môžu tešiť na nový výhľad na hrad a aj na čistejší priestor pri vstupe. Čistenie vonkajšieho priestoru v okolí hradu však bude pokračovať aj v nasledujúcom mesiaci. Nebude však obmedzovať bežnú prevádzku hradu. Celý postup demontáže kovovej konštrukcie z prístupovej cesty na hrad ste pomocou fotiek mohli sledovať na facebookovej stránke Trenčianskeho samosprávneho kraja.

 

Autor: (tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
10.02.2020
Mesto Trenčín zrekonštruuje za pol milióna eur cestu k južnému opevneniu hradu
Mesto Trenčín v rámci medzinárodného projektu Trenčín, Bučovice, chránime európske tradície (TreBuChET) zrekonštruuje z eurofondov za viac ako 500.000 eur prístupovú cestu k južnému opevneniu Trenčianskeho hradu, chodník okolo Čerešňového sadu a osadí nový mobiliár.
viac
04.04.2020
Veža kostola v Horných Opatovciach má novú strechu
Vežu Kostola sv. Vavrinca v Horných Opatovciach (okres Žiar nad Hronom) zahaľovalo v uplynulých týždňoch lešenie. Dôvodom boli práce na oprave jej strechy.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %