Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
19.02.2022 04:35

Titul Enviromesto 2021 získal Trenčín


Na snímke zľava minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽaNO), ocenený prímátor mesta Trenčín Richard Rybníček v kategórii Prechod na zelené hospodárstvo a generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco počas odovzdávania cien Enviromesto 2021 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian


Laureátom ocenenia Enviromesto 2021 sa stal Trenčín. "Cenu získal za systematické, inovatívne a kreatívne environmentálne riešenia, ktoré aplikuje na všetkých úrovniach," objasnili na piatkovom vyhlásení výsledkov zástupcovia SAŽP - organizátora tretieho ročníka národnej súťaže.


Trenčín získal cenu aj v jednej zo štyroch kategórií, v ktorých bolo možné získať jednotlivé ocenenie, a to v oblasti prechod na zelené hospodárstvo. V kategórii ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra získalo cenu mesto Púchov, mesto Nitra dostalo ocenenie za oblasť ochrany ovzdušia a mesto Skalica ocenili v kategórii adaptácia a zmierňovanie vplyvov zmeny klímy.       

Primátor Trenčína Richard Rybníček okrem poďakovania sa kolegom z trenčianskej samosprávy ocenil aj aktivity iných miest. "Naším úsilím v tejto oblasti si nielen že konkurujeme, ale hlavne sa navzájom inšpirujeme, je to vzácna vec, že sa takto navzájom poháňame dopredu a posúvame vpred nielen mestá, ale aj celú krajinu," zdôraznil.       

Na jeho slová nadviazal generálny riaditeľ SAŽP Michal Maco. "Netreba zabúdať, že nielen víťazstvo, ale aj samotná účasť v súťaži je spôsobom, ako sa snaha vedenia mesta dostane do širšieho povedomia verejnosti a bude sa vynímať ako pozitívny príklad hodný nasledovania," uviedol.       

V treťom ročníku mohla odborná porota hodnotiť aktivity 16 prihlásených miest. "Ide o rekordný počet, i preto hodnotím tento ročník za veľmi úspešný," zdôraznil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), ktorý nad súťažou prevzal záštitu.       

Cieľom súťaže je upozorniť na pozitívne príklady z praxe a zvýrazniť mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie, a tým prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom.       

Súťaž má podnecovať komunitné vnímanie spolupráce politikov, podnikateľov, škôl, neziskových organizácií a verejnosti v mestách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2017
Ministerstvo spustilo pilotný ročník súťaže ENVIROMESTO 2017
Ministerstvo životného prostredia SR pripravilo pre environmentálne aktívne mestá súťaž ENVIROMESTO 2017, ktorá bude prebiehať v jesenných mesiacoch.
viac
19.02.2019
Zima verzus jar hľadáčikom fotoaparátu
Ministerstvo životného prostredia SR vyhlasuje spolu s organizačným garantom – Slovenskou agentúrou životného prostredia 2. kolo národnej fotografickej súťaže pre deti a mládež Envirospektrum 2019.
viac
31.08.2021
Vyhlásenie súťaže Dedina roka
Národná súťaž Dedina roka prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova.
viac
04.05.2023
Mestá sa môžu zapojiť do 4. ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023
Slovenské mestá sa môžu od štvrtka zapojiť do štvrtého ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023. Prihlasovanie potrvá do 5. júna.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %