Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.05.2023 03:20

Mestá sa môžu zapojiť do 4. ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023


Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco, štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček počas tlačovej konferencie Ministerstva životného prostredia SR a Slovenskej agentúry životného prostredia k vyhláseniu 4. ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023 v Bratislave 4. mája 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Slovenské mestá sa môžu od štvrtka zapojiť do štvrtého ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023. Prihlasovanie potrvá do 5. júna.


Na tlačovej konferencii o tom informoval štátny tajomník envirorezortu Juraj Smatana a riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michal Maco.

"Do národného ocenenia sa môžu prihlásiť všetky obce na Slovensku so štatútom mesta, ktoré dokážu prezentovať svoje príkladné aktivity a dobré výsledky v rámci urbánneho životného prostredia aj mestského rozvoja," povedal Smatana. Cieľom je podľa neho podporiť tie mestá, ktoré aktívne uplatňujú environmentálnu politiku nielen vo svojich plánoch, ale aj v praxi.

Hodnotenie bude prebiehať v dvoch kolách. Tento rok môžu mestá súťažiť v kategóriách zelené obehové hospodárstvo, ochrana prírody a krajiny a zdravé mesto. "Iba mesto, ktoré sa zapojí do všetkých troch súťažných oblastí, bude zaradené do súťaže o titul Enviromesto 2023," povedal Maco. Podotkol, že mesto sa do súťaže nemôže prihlásiť s aktivitou, ktorá získala ocenenie v predchádzajúcich ročníkoch.

"Som si istý, že na Slovensku máme dostatok miest, ktorým téma životného prostredia nie je ľahostajná a zároveň môžu slúžiť ako príklad toho, ako môže zelená politika zlepšovať životné prostredie obyvateľov v každom aspekte života," skonštatoval Maco.

Richard Rybníček, primátor mesta Trenčín, ktoré získalo titul Enviromesto v roku 2021, poukazuje na to, že z ocenenia ťažili pri získavaní ďalších eurofondov. Ocenenie má podľa neho veľkú prestíž na úrovni Európskej únie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
02.06.2021
Zapojte svoje mesto do tretieho ročníka súťaže Enviromesto 2021
Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia opäť prinášajú šancu slovenským sídlam zapojiť sa do národnej súťaže Enviromesto 2021.
viac
30.05.2023
Slovenské samosprávy opäť zabojujú o titul ENVIROMESTO 2023
Samosprávam zostáva už iba týždeň na prihlásenie sa do 4. ročníka kampane ENVIROMESTO 2023. Posledný termín na podanie prihlášok je 5. jún.
viac
14.06.2023
Do štvrtého ročníka ocenenia Enviromesto 2023 sa zapojilo 11 samospráv
Do štvrtého ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023 sa zapojilo 11 samospráv. Nechýba medzi nimi Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Handlová, Vrútky, Púchov, Žilina, Lučenec, Bardejov, Piešťany, Prešov a Krupina. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %