Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.05.2023 04:15

Slovenské samosprávy opäť zabojujú o titul ENVIROMESTO 2023


Trenčín získal titul ENVIROMESTO 2021.


Samosprávam zostáva už iba týždeň na prihlásenie sa do 4. ročníka kampane ENVIROMESTO 2023. Posledný termín na podanie prihlášok je 5. jún.


Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia otvorili tento ročník začiatkom mája s ambíciou oceniť tie samosprávy, ktoré odzrkadľujú pozitívny, hodnotný a inovatívny prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie.

Ako uvádza Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) na svojej webovej stránke, cieľom je poukázať na potrebu zlepšovania mestského životného prostredia a zároveň oceniť samosprávy, ktoré idú príkladom. “Práve táto kampaň je ideálnou príležitosťou predstaviť verejnosti a obyvateľom úsilie, ktoré slovenské mestá vyvíjajú v konkrétnych oblastiach ochrany a tvorby životného prostredia,” vysvetľuje SAŽP. “Hodnotiaca komisia bude posudzovať aktivity s environmentálnym vplyvom na mestské prostredie, ktoré samospráva zrealizovala za posledné dva roky do uzávierky prihlášok,” dodáva agentúra.

Ocenia tri oblasti

Prihlásené mestá tento rok zabojujú o ocenenia v oblastiach – Zelené a obehové hospodárstvo, Ochrana prírody a krajiny a Zdravé mesto. “Laureátom národného ocenenia ENVIROMESTO 2023 môže byť len tá samospráva, ktorá sa prihlási do všetkých oblastí a preukáže komplexné výsledky,” spresňuje SAŽP s tým, že počas predchádzajúcich ročníkov boli ocenené samosprávy napríklad za nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom, za aktívny prístup k riešeniu problematiky mobility v meste či za ochranu vtáctva v mestskom prostredí.

Zelenšie, čistejšie a krajšie mestá pre všetkých

V poslednom ročníku ocenenia ENVIROMESTO si prvenstvo v oblasti Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra odnieslo mesto Púchov. „Získať ocenenie bolo pre nás nielen motiváciou neuspokojiť sa s doterajším, ale prichádzať stále s niečím novým a vytvoriť tak krajšie, zelenšie a čistejšie mesto pre všetkých. Príkladom je naša snaha neustále zvyšovať mieru triedenia odpadu v meste či aktuálne zavádzaná novinka elektronickej evidencie odpadu,“ uviedla primátorka Púchova Katarína Heneková.

“Každá pozitívna motivácia, určite aj v podobe ocenení, je prínosom pre lepšie, čistejšie a krajšie životné prostredie. Navyše samosprávy sa aj touto cestou môžu navzájom inšpirovať, nazrieť si do svojich enviro kuchýň a byť nakoniec pozitívnym príkladom aj pre ďalšie mestá. Množstvo slovenských miest sa snaží zavádzať zelené praktiky do svojho fungovania a je skvelé, že sa o tom hovorí a oceňuje sa to,” povedala Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, organizácie, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska.

Bodovali už Nitra, Skalica aj Trenčín

Inšpiráciou môžu byť aj mestá, ktoré získali ocenenia v posledných rokoch. V oblasti Ochrany ovzdušia bodovalo pred dvoma rokmi mesto Nitra a v oblasti Adaptácia a zmierňovanie dopadov zmeny klímy dominovala Skalica, za komplexnosť prístupu v budovaní vodozádržných opatrení. Laureátom ocenenia ENVIROMESTO 2021 bol Trenčín, ktorý presvedčil hodnotiacu komisiu komplexným prístupom k riešeniu problematiky životného prostredia a zároveň ovládol aj súťažnú oblasť Prechod na zelené hospodárstvo.

Na podanie prihlášky už samosprávam zostávajú iba posledné dni. Všetky bližšie informácie, spolu s prihláškou je možné nájsť na stránkach Slovenskej agentúry pre životné prostredie v časti ENVIROMESTO.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2021
Čas na prihlásenie sa do súťaže ENVIROMESTO 2021 sa kráti
Už len necelé tri týždne majú mestá na Slovensku možnosť prihlásiť sa do súťaže Enviromesto 2021. Zaregistrovať sa môžu elektronicky na adrese enviromesto@sazp.sk, uzávierka prihlášok je stanovená na 16. júla 2021.
viac
23.07.2021
Prihlasovanie do súťaže Enviromesto sa predlžuje do 31. júla 2021
Mestské samosprávy, ktoré doteraz váhali či sa zapojiť do súťaže Enviromesto, majú ešte šancu prihlásiť sa. Pôvodný termín Slovenská agentúra životného prostredia, ako hlavný organizátor súťaže, predlžuje do konca júla.
viac
04.05.2023
Mestá sa môžu zapojiť do 4. ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023
Slovenské mestá sa môžu od štvrtka zapojiť do štvrtého ročníka národného ocenenia Enviromesto 2023. Prihlasovanie potrvá do 5. júna.
viac
29.05.2023
Do národného ocenenia Enviromesto sa môžu mestá prihlásiť do 5. júna
Jeho cieľom je poukázať na potrebu zlepšovania mestského životného prostredia a zároveň oceniť samosprávy, ktoré idú príkladom. Informovala o tom Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %