Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.06.2021 07:45

Zapojte svoje mesto do tretieho ročníka súťaže Enviromesto 2021


Ulica s kvetináčmi v Pezinku. Snímka zdroj: (SAŽP).


Ministerstvo životného prostredia v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia opäť prinášajú šancu slovenským sídlam zapojiť sa do národnej súťaže Enviromesto 2021.


Mestá môžu získať prestížne ocenenie, ktoré odzrkadľuje ich pozitívny, hodnotný a invenčný prístup k starostlivosti o mestské životné prostredie. Záštitu nad aktuálnym 3. ročníkom súťaže prevzal minister životného prostredia SR Ján Budaj. 

Problematika životného prostredia rezonuje v spoločnosti nielen v odborných kruhoch, ale aj na úrovni samospráv. Mnohé mestá a obce dlhodobo vyvíjajú v oblasti ochrany a tvorby životného prostredia značné úsilie a na základe vlastných skúseností môžu ostatným priblížiť výhody využívania inovatívnych technológií, či prírode blízkych riešení. A práve tento prístup chce podporiť aj národná súťaž Enviromesto 2021. „Mestá, ktoré dbajú na svoje životné prostredie prinášajú lepší a zdravší život svojim obyvateľom. Cieľom súťaže Enviromesto 2021 je upozorniť na pozitívne príklady slovenských miest. Povedzme samospráve nahlas, že naše mesto, to je predovšetkým prostredie pre náš život,“ uviedol minister životného prostredia Ján Budaj.

Súťaž Enviromesto 2021 má podnecovať komunitné vnímanie spolupráce politikov, podnikateľov, škôl, neziskových organizácií a verejnosti v mestách. Nielen víťazstvo, ale aj samotná účasť v súťaži je spôsobom, ako sa mesto dostane do širšieho povedomia verejnosti a bude sa vynímať ako pozitívny príklad. „Do súťaže Enviromesto 2021 sa môže zapojiť každá obec so štatútom mesta, pričom sa budú hodnotiť aktivity s environmentálnym dopadom na mestské prostredie, ktoré samospráva zrealizovala za posledné dva roky do uzávierky prihlášok súťaže,“ upresnil Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia, ktorá je organizátorom súťaže.

V tomto ročníku súťaže môžu mestá zabojovať o štyri ocenenia v jednotlivých súťažných oblastiach:

Prechod na zelené hospodárstvo

Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra

Ochrana ovzdušia

Adaptácia a zmierňovanie dopadov zmeny klímy

Víťazom súťaže Enviromesto 2021 bude mesto, ktoré sa zapojí do všetkých súťažných oblastí. Záujemcovia z radov miestnej samosprávy sa môžu prihlasovať elektronicky od 1. júna do 16. júla 2021 na adresu enviromesto@sazp.sk.

„V Únii miest sme si vedomí, že klimatická kríza je tu a musíme sa už teraz pripravovať na to, aby sme jej dôsledkom predchádzali a vedeli im čeliť. Podporujeme mestá v týchto iniciatívach a sme radi, že aj štát ich motivuje a oceňuje aj takou formou, ako je súťaž Enviromesto 2021,“ zdôraznil Richard  Rybníček, prezident Únie miest Slovenska.

O ocenených a víťazovi v 3. ročníku súťaže Enviromesto  rozhodne odborná hodnotiaca komisia zložená z odborníkov envirorezortu a zo zástupcov partnerských organizácií. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdávanie cien sa uskutoční v októbri tohto roka počas národnej konferencie Životné prostredie miest.

Podrobnejšie informácie o prihlásení do súťaže nájdete na  stránke www.sazp.sk/enviromesto.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
01.07.2021
Čas na prihlásenie sa do súťaže ENVIROMESTO 2021 sa kráti
Už len necelé tri týždne majú mestá na Slovensku možnosť prihlásiť sa do súťaže Enviromesto 2021. Zaregistrovať sa môžu elektronicky na adrese enviromesto@sazp.sk, uzávierka prihlášok je stanovená na 16. júla 2021.
viac
23.07.2021
Prihlasovanie do súťaže Enviromesto sa predlžuje do 31. júla 2021
Mestské samosprávy, ktoré doteraz váhali či sa zapojiť do súťaže Enviromesto, majú ešte šancu prihlásiť sa. Pôvodný termín Slovenská agentúra životného prostredia, ako hlavný organizátor súťaže, predlžuje do konca júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %