Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.09.2017 04:30

Test ekologickej inteligencie vám pomôže zorientovať sa v odpadoch


Test ekologickej inteligencie je komplexným e-learningom určeným pre všetky vekové kategórie.


Chcete sa aj vy dozvedieť, ako dlho sa komunálne odpady v prírode rozkladajú, ako správne triediť do farebných kontajnerov, čo všetko sa nachádza v našom odpadkovom koši, čo sa deje s odpadom po jeho vytriedení alebo ako je na tom Slovensko s recykláciou a skládkovaním?


To všetko môžete vďaka novému online vzdelávaniu na stránke www.triedime.sk/test-ekologickej-inteligencie.

Test ekologickej inteligencie je projekt, ktorého jesenný cyklus trvá trinásť týždňov. Pod každým týždňom je ukrytá zaujímavá téma. Spoločnosť ENVI - PAK ho pripravila pre všetkých obyvateľov miest a obcí. Test je určený malým aj veľkým, ale najmä tým, ktorí chcú vedieť viac o správnom triedení odpadu.Jeho súčasťou je aj súťaž, ktorú vyhlásila organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK prostredníctvom webovej stránky www.triedime.sk a online i printového vydania Obecných novín. Zapojiť sa do nej, a  navyše získať aj vecné ceny, môžu všetky vekové kategórie. Pri hre nie je dôležité vykázať plný počet bodov, ale čo najviac vedomostí o tom, ako sa správať voči životnému prostrediu.

 

Aj keď ste začiatok nestihli, vyhrať stále môžete

Online vzdelávanie začalo 11. septembra, končí 10. decembra 2017. Výhercovia budú zverejnení 14. decembra na stránke www.triedime.sk. Ak ste však nestihli napríklad prvý hrací týždeň, nič sa nestalo. Ak vynecháte druhý alebo ďalší, takisto nič. Pokiaľ sa teda zapojíte neskôr, naštudujete si predchádzajúce témy a zodpoviete otázky zo všetkých predošlých epizód, budete zaradení do žrebovania o hlavné výhry. Jednotlivé epizódy však musia byť vyplnené v časovom slede, v akom boli zverejnené.

 

Ceny sa žrebujú každý týždeň a ešte raz na záver

Každý pondelok počas trinástich týždňov bude zverejňovaná jedna z tém, ktorej otázky účastníci zodpovedia. V každom nasledujúcom hracom týždni budú vyžrebovaní traja, ktorí získajú populárny fidget spinner. Po skončení jesenného cyklu dostane každý úspešný absolvent certifikát o absolvovaní vzdelávacieho programu. Zároveň ale budú vyžrebovaní aj traja šťastní vlastníci atraktívnych cien: fotoaparátu Instax, minidronu a Bluetooth reproduktora.

 

Komplexné štúdium o odpadoch pre všetkých

„Test ekologickej inteligencie je komplexným e-learningom určeným pre všetky vekové kategórie a je súčasťou vzdelávacieho programu organizácie zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK, zameraného na správne triedenie,“ doplnila Silvia Nosálová z tejto spoločnosti. „Veríme, že jeho jesenná i pripravovaná jarná časť zaujmú všetkých členov, nielen obyvateľov nami zazmluvnených obcí, a stanú sa dobrými pomôckami aj pre školy, centrá voľného času a družiny.“

 

Stránka www.triedime.sk prináša užitočné informácie o správnom triedení základných komodít – plastov, papieru, skla, kovov a nápojových kartónov. Informuje o tom, čo sa deje s odpadom, ako pracuje triediaca linka, zberné autá a nakoniec popisuje i zhodnotenie odpadu a recykláciu. Okrem animácií obsahuje množstvo článkov a videí.

Spoločnosť ENVI - PAK založili v roku 2003 poprední výrobcovia balených výrobkov. Odvtedy sa orientuje na triedený zber odpadov a jeho zhodnocovanie, vrátane recyklácie. Organizáciou zodpovednosti výrobcov sa ENVI - PAK stal 1. júla 2016 po tom, ako MŽP SR mu 20. apríla 2016 udelilo autorizáciu pre obaly i neobalové výrobky. Je najstaršou pôsobiacou oprávnenou organizáciou (podľa Zákona o odpadoch OZV) na Slovensku s viac ako 50 percentami zazmluvnených obcí.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2017
Na brány slovenských škôl zvoní Eko Alarm
Spolu so školským zvončekom, ktorý pred pár dňami ohlásil začiatok nového školského roka, na brány slovenských škôl zvoní aj nový zaujímavý projekt - Eko Alarm. Cieľom projektu je zavedenie komplexného systému zberu triedeného odpadu na slovenských materských, základných a stredných školách.
viac
09.11.2017
13 miliónov eur bude budúci rok chýbať v triedenom zbere
To je predpokladaný účet za novelu zákona o odpadoch prijatú v posledný októbrový týždeň. Novela zákona o odpadoch priniesla so sebou povinnosť pre organizácie zodpovednosti výrobcov vypovedať zmluvy obciam, pretože im prikázala vyrovnať počet zazmluvnených obcí s množstvom zazmluvnených výrobcov.
viac
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
15.06.2021
Mladé Slovenky prinášajú unikátne riešenie na šetrenie odpadu v samosprávach
Zakladateľky trnavskej Baterkárne Simona Hlaváčová a Jana Reháková spustili ďalší unikátny ekologický projekt. Na Slovensko priniesli portál Nevyhadzujte.sk pre obce a mestá, ktorý v susednom Česku funguje úspešne už 10 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %