Ilustračná snímka
Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni - je čas prispôsobiť sa moderným stravovacím trendom. Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl detí, s ktorým súvisí nielen pohyb, ale aj vyvážený výdaj a príjem energie v strave.
Rezort školstva preto podniká 3 kroky k tomu, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál v školských jedálňach.
„Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling.
Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. „Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ uvádza poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.
Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „My sme vyčlenili v predchádzajúcom období 2,75 mil. eur na to aby sme dokázali obnoviť nejakým spôsobom školské jedálne – takto sme pomohli 570 jedálňam na celom Slovensku, ktoré si mohli zakúpiť vybavenie. Aj týmto chceme pomôcť pracovníkom v školských jedálňach,“ dodáva minister.
Tretím krokom je vzdelávanie personálu školských kuchýň.
Viac informácií TU