Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.09.2021 04:25

Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni


Ilustračná snímka


Takmer polovica detí sa nestravuje v školskej jedálni - je čas prispôsobiť sa moderným stravovacím trendom. Základom dobrého zdravia je prevencia a zdravý životný štýl detí, s ktorým súvisí nielen pohyb, ale aj vyvážený výdaj a príjem energie v strave.


Rezort školstva preto podniká 3 kroky k tomu, aby sa zvýšila atraktivita jedál a zaviedli sa moderné trendy prípravy jedál v školských jedálňach.

„Škola je prirodzeným prostredím, kde môžeme formovať zdravý životný štýl cez zdravé stravovanie našich detí,“ vysvetľuje minister školstva Branislav Gröhling.

Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energicky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje bez pridaných cukrov a sladidiel a taktiež obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov – ako sú napríklad párky, či vyprážané jedlá. „Ďalším cieľom je používať aj celozrnné výrobky a pečivo z celozrnnej múky a najmä zvýšiť množstvo kvalitnej, čerstvej, sezónnej zeleniny a ovocia. V tejto súvislosti máme ambíciu ísť cestou zeleného verejného obstarávania,“ uvádza poslankyňa a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová.

Druhým krokom je modernizácia školských kuchýň. „My sme vyčlenili v predchádzajúcom období 2,75 mil. eur na to aby sme dokázali obnoviť nejakým spôsobom školské jedálne – takto sme pomohli 570 jedálňam na celom Slovensku, ktoré si mohli zakúpiť vybavenie. Aj týmto chceme pomôcť pracovníkom v školských jedálňach,“ dodáva minister.

Tretím krokom je vzdelávanie personálu školských kuchýň.

Viac informácií TU   

Autor: Zdroj: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.10.2019
Rezort školstva vypracoval zásady Flexi stravovania v školských jedálňach
Znižovanie podielu živočíšnych zdrojov bielkovín a tukov i zvyšovanie podielu čerstvej zeleniny a ovocia od regionálnych dodávateľov. To sú hlavné zásady zmien, ktoré v oblasti školského stravovania pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.
viac
29.10.2020
Aktuálne usmernenie k oznamovaniu neprítomných detí a žiakov Sociálnej poisťovni
Usmernenie k oznamovaniu údajov o neprítomných deťoch a žiakoch Sociálnej poisťovni (aktualizované 27. 10. 2020).
viac
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
11.01.2021
Aktuálne rozhodnutie ku školskému stravovaniu
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, aj na základe podnetu ZMOS, aktualizovalo rozhodnutie ministra školstva a s účinnosťou od 11. januára 2021 je možné poskytovať školské stravovanie aj pre deti, ktorým sa poskytuje celodenná starostlivosť v školských kluboch detí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %