Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2017 08:26

Svetový deň cestovného ruchu v Prešovskom kraji


Plagát.


Svetový deň cestovného ruchu si v Prešovskom kraji pripomenú 23. septembra v Spišskej Belej. Podujatie je spojené s 15. ročníkom Spišského zemiakarského jarmoku, vyhodnotením kampane Legendarium a verejnosti bude predstavený aj pripravovaný nový produkt cestovného ruchu Svätomariánska púť.


Svetový deň cestovného ruchu (turizmu) pripadá na 27. septembra. V tento deň v roku 1979 boli prijaté stanovy Svetovej organizácie turizmu a zároveň sa jedná o deň, kedy sa končí hlavná turistická sezóna na severnej pologuli a začína sa sezóna na južnej zemskej pologuli.

Svetový deň turizmu oslavujú organizácie zvyčajne v najbližší víkend výročia, v Prešovskom kraji to bude v sobotu 23. 9. 2017 na námestí v Spišskej Belej počas 15. ročníka obľúbeného Spišského zemiakarského jarmoku. Podujatie pripravilo mesto Spišská Belá v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.

V bohatom programe na námestí v Spišskej Belej sa verejnosť môže tešiť na rozmanité kultúrne vystúpenia, súťaže a vyhodnotenie letnej cestovateľskej súťaže Legendarium. V areáli sa predstavia remeselníci, pripravené budú ochutnávky tradičných jedál, výstavy plodín, zvierat i techniky.

V stánku KOCR Severovýchod Slovenska na námestí môže verejnosť spoznať pripravovaný nový produkt pútnického turizmu v rámci projektu Svätomariánska púť – Svetlo z východu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. KOCR Severovýchod Slovenska patrí k trinástim partnerom slovensko-poľského projektu, vedúcim partnerom je Prešovský samosprávny kraj. Cieľom je dobudovanie infraštruktúry na pútnických miestach a posilnenie náboženského turizmu, ktorý má veľký potenciál. Súčasťou je vytvorenie novej pútnickej trasy s prepojením na Poľsko, tzv. Svätomariánskej púte a zlepšenie infraštruktúry vo vybraných pútnických miestach na území kraja – v Litmanovej (okres Stará Ľubovňa), Ľutine (Sabinov), Gaboltove (Bardejov) a Levoči.

„Letná turistická sezóna v Prešovskom kraji bola pestrá, podľa predbežných odhadov počty turistov opäť rástli. Teší nás, že sme k aktívnemu letu prispeli aj my, pre rodiny s deťmi sme počas leta pripravili kampaň Legendarium, v ktorej poznávali Prešovský kraj prostredníctvom legiend. Do kampane bolo zapojených vyše štyridsať zariadení, medzi nimi múzeá, galérie, športové a zábavné subjekty, kde mohli návštevníci zbierať súťažné nálepky. Okrem toho v aplikácii Legendarium Go našli výletníci vyše 80 tipov na výlety po celom kraji. Do žrebovania nám prišlo takmer tritisíc súťažných ústrižkov. Práve počas osláv odovzdáme výhercom ceny a stretnú sa aj s obľúbenými maskotmi mníchom Cypriánom a rytierom Jahanesom. Podporili sme aj návštevnosť obnovených hradov formou kampane LETOHRAD 2017 a s cyklistami sme objavovali štyri oblasti Prešovského kraja počas Cyklopátraní Prešovským krajom,“ informoval Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Okrem kampaní realizuje KOCR Severovýchod Slovenska, ktorá zastrešuje rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji, aj ďalšie aktivity týkajúce sa rozvoja drobnej turistickej infraštruktúry v jednotlivých oblastiach kraja.

Podľa údajov Štatistického úradu SR v prvom polroku 2017 v Prešovskom kraji medziročne vzrástol počet návštevníkov ubytovacích zariadení o 4,5 %. Spolu od januára do júna prenocovalo v kraji 411 696 návštevníkov, priemerná doba pobytu bola tri noci. Počet zahraničných návštevníkov stúpol o 2,6 % na 113 063 zahraničných návštevníkov.

 

Autor: (Barbora ČECHOVÁ, KOCR Severovýchod Slovenska)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2017
V Schaubmarovom mlyne otvoria letnú sezónu
Tento víkend sa oficiálne začne v pezinskom Schaubmarovom mlyne letná sezóna, ktorá bude plná koncertov, výstav a ďalšieho zaujímavého programu, tak pre deti ako aj pre dospelých. Vstup je voľný.
viac
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
30.08.2022
Počet návštevníkov PSK stúpol za prvý polrok štvornásobne
Návštevnosť Prešovského samosprávneho kraja (PSK) stúpla medziročne takmer štvornásobne. Informoval o tom František Baláž z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska.
viac
17.06.2023
V Prešovskom kraji odštartoval 8. ročník zábavného cestovania Legendarium
V Prešovskom kraji odštartoval už ôsmy ročník zábavného cestovania krajom s názvom Legendarium – Hravé leto.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %