Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
17.07.2024 07:55

Svätý Jur má novú škôlku a pripravuje ďalšie projekty na rozvoj mesta


Ilustračný obrázok


Témou nedávneho stretnutia zástupcov Bratislavského samosprávneho kraja a mesta Svätý Jur bolo predstavenie úspešne zrealizovaných projektov a diskusia o pripravovaných zámeroch na ďalší rozvoj mesta.


Medzi najvýznamnejšie projekty realizované v poslednom období patrí komplexná obnova a zvýšenie kapacity v materskej škole na Felcánovej ulici. Na tento projekt získalo mesto prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu vo výške 1,3 mil. eur, kde Bratislavský kraj vystupuje ako sprostredkovateľský orgán. Predmetom bola celková obnova staršej budovy škôlky, rozšírenie jej kapacít o ďalších 21 miest a tiež nákup vybavenia. Výraznou premenou prešiel aj vonkajší areál materskej školy. Realizácia projektu bola ukončená na konci minulého roku a dnes už škôlka plnohodnotne slúži obyvateľom Svätého Jura.

„Kvalitu života v mestách a obciach zlepšujú nielen veľké investičné projekty, ale aj menšie zásahy lokálneho charakteru. Na podporu takýchto projektov je určená regionálna dotačná schéma Bratislavského kraja, v rámci ktorej získal Svätý Jur časť prostriedkov na vybudovanie verejného priestoru ako súčasti cykloinfraštruktúry,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Tento projekt okrem priestoru pre oddych prináša tiež zelené oparenia, ktorými prispieva k zamedzeniu negatívnych dopadov zmeny klímy. Nový verejný priestor sa podľa slov primátora mesta Šimona Gaburu stal medzi obyvateľmi rýchlo jedným z obľúbených miest.

Na stretnutí boli predstavené aj pripravované projekty mesta. Medzi najväčšie patrí rozšírenie infraštruktúry podporujúcej udržateľnú mobilitu. V centrálnej časti mesta má vzniknúť parkovací dom spolu s doplnkovou vybavenosťou v blízkosti autobusovej zastávky, ktorý tak doplní fungujúci a obľúbený prestupný terminál pri železničnej stanici a uľahčí obyvateľom Sv. Jura i okolitých obcí prestup na udržateľné formy dopravy. Projekt je v súčasnosti v príprave a bude sa uchádzať o zdroje Kohézneho fondu prostredníctvom vyhlásenej výzvy Programu Slovensko na podporu udržateľnej mobility v Bratislavskom kraji

Medzi ďalšie pripravované projekty patrí aj obnova budov s cieľom zníženia energetickej náročnosti ich prevádzky. Dva takéto projekty už má mesto schválené v Rade partnerstva, ktorá rozhoduje o prioritných projektoch v regióne systémom „zdola nahor“, teda na základe dohody územných partnerov.

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.12.2020
Slovensko podporuje obnovenú Lipskú chartu o udržateľných európskych mestách
Rezort dopravy a výstavby vyjadril podporu obnovenej Lipskej charte – Charte udržateľných európskych miest, najvýznamnejšiemu dokumentu, ktorý sa týka udržateľného mestského rozvoja za posledných 10 rokov.
viac
31.12.2020
Mestá a obce pod Tatrami chcú spolupracovať v rozvoji regiónu
Mestá Poprad, Kežmarok, Svit a Vysoké Tatry sa v spoločnom memorande dohodli o vzájomnej spolupráci.
viac
20.01.2021
Envirofond eviduje požiadavky na predĺženie lehoty na predkladanie projektov
Environmentálny fond eviduje viacero požiadaviek na predĺženie termínu v rámci výzvy "Zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov vrátane zatepľovania".
viac
02.08.2021
Rezort regionálneho rozvoja pomôže v regiónoch zlepšiť prístup k pitnej vode
Slovenské regióny potrebujú viac investovať do kvality vzdelávania, životného prostredia a moderných služieb. Potrebujú však vyriešiť aj akútne problémy s prístupom k pitnej vode, kanalizačnou a cestnou infraštruktúrou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %