Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.05.2019 11:05

Súčasťou snemu ZMOS bolo udeľovanie prestížnych ocenení


Snímka z oceňovania na 30. sneme ZMOS


Už tradične je súčasťou snemu Združenia miest a obcí Slovenska oceňovanie v rámci dvoch aktivít. Ide o Oskara bez bariér a Komunity priateľské deťom a mladým ľuďom.


Slávnostné oceňovanie sa uskutočnilo v záver prvého dňa snemu, ktorý bol venovaný kultúrnemu programu. Sprievodnými podujatiami bolo vyhlásenie súťaže „Oskar bez bariér 2018“, ktorá sa koná pod záštitou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR a tiež boli vyhlásené výsledky ocenenia v rámci „Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.“

Oskar bez bariér je ocenenie tých miest a obcí, ktoré odstraňujú bariéry nielen architektonické, ale aj medziľudské. Ide o ocenenie samospráv, ktoré rôznymi aktivitami, krátkodobými aj dlhodobými projektami uľahčujú život všetkým svojim najmä hendikepovaným občanom. Samotná súťaž a rovnako poznanie príkladov dobrej praxe v oblasti sociálnych vecí prispieva už dlhé roky k zvyšovaniu kvality miestneho a komunitného života. Ocenenie Oskar bez bariér bolo na aktuálnom sneme udeľované už 15 krát. Samosprávy prihlásili svoje jednorazové aktivity, ako aj dlhodobé projekty z viacerých oblastí. Napríklad sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrane, krízovej intervencie či aktivity zamerané na terénnu sociálnu a komunitné pomoc. Výberová komisia ocenila samosprávy v dvoch kategóriách, konkrétne obce do 5 000 obyvateľov a obce nad 5 000 obyvateľov.

Oskar bez bariér putuje do mesta Zvolen a tiež patrí obci Rakovnica. Súčasťou oceňovania bol aj humanitný čin roka, ktorý je udeľovaný ako cena predsedu ZMOS a patrí Dobrovoľnej požiarnej ochrane SR a Hasičský a záchranný zbor Slovenskej republiky.

Tiež poznáme víťazov ďalšieho ročníka oceňovania Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.  

Ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2018 bolo udelené Kysuckému Novému Mestu a Novým Zámkom.  Ocenení okrem titulu Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2018 získali aj finančnú odmenu v hodnote 3 000 eur na ďalší rozvoj. Cenu pri tomto oceňovaní odovzdávala predsedníčka predstavenstva a generálna riaditeľka Komunálnej poisťovne Slávka Miklóšová a správca Nadácie pre deti Slovenska Ondrej Gallo.

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.04.2016
Prípravy na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska vrcholia
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoj 27. snem. Štatutárni predstavitelia miest a obcí sa zídu 18. a 19. mája 2016 v bratislavskej Inchebe.
viac
20.05.2016
Soška Oskara bez bariér zdobí mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník
Vyvrcholením prvého dňa 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bol galaprogram, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2015.
viac
23.05.2018
Poznáme víťazov prestížnych súťaží
Súčasťou prvého dňa snemu Združenia miest a obcí Slovenska je galavečer so sprievodným programom. Tradične je venovaný oceňovaniu v rámci súťaže Oskar bez bariér a tiež Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.
viac
30.05.2018
Nadácia TA3: Peter Káčer má Oscara!
Zlatá soška Oscara má svojho majiteľa – zo slávnostného galavečera si ju odniesol správca Nadácie TA3 Peter Káčer. Tak, ako je Peter výnimočný športovec, tak aj ocenenie, ktoré dostal, nie je obyčajným Oscarom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %