Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
02.07.2024 07:55

StVS získala vyše dva milióny eur a v Rudlovej dobuduje kanalizáciu


Primátor Banskej Bystrice Ján Nosko počasodovzávania staveniska. Snímka zdroj: mesto Banská Bystrica


V banskobystrickej mestskej časti Rudlová dobudujú verejnú kanalizáciu pre vyše 80 domácností. Jej dĺžka má byť 1,2 kilometra a viesť bude ulicami Pod Banošom, Odbojárov, Strmá a Dedinská.


Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS) na to v máji získala z ministerstva životného prostredia nenávratný finančný príspevok v sume viac ako dva milióny eur. Informoval o tom v pondelok primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.         

Zámerom je odľahčiť Rudlovský potok od splaškov produkovaných v tejto mestskej časti a odvádzať ich pomocou novovybudovanej kanalizácie do čistiarne odpadových vôd.         

Koncepcia dobudovania kanalizácie v Rudlovej sa začala riešiť už v roku 2012 vypracovaním projektu pre vydanie územného rozhodnutia. O rok neskôr pokračovalo majetkovoprávne vyrovnanie a príprava podkladov pre vydanie územného rozhodnutia. Počas celého procesu bolo identifikovaných viac ako 400 rôznych vlastníkov stavbou dotknutých pozemkov, čo výrazne skomplikovalo proces prípravy stavby. Trasa kanalizačných zberačov a celkového technického riešenia sa preto niekoľkokrát menila.         

Ku konečnému technickému riešeniu došlo v roku 2017. Územné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť v roku 2018. Po vydaní stavebného povolenia v októbri nasledujúceho roka sa vzhľadom na vysoké investičné náklady a ekonomickú nenávratnosť rozdelil projekt na dve etapy.         

"V prvej etape projektu sa pred tromi rokmi vybudovalo výtlačné potrubie z miesta budúcej čerpacej stanice do existujúceho zberača, ktorý odvádza splaškové odpadové vody na čistiareň odpadových vôd Banská Bystrica. Počas druhej etapy bola v roku 2022 realizovaná stavebná časť čerpacej stanice, ktorá bude cez výtlačné potrubie transportovať odpadové vody do existujúceho zberača. Začiatkom tohto roka sme sa uchádzali o nenávratný finančný príspevok, ktorý sa nám podarilo získať a vďaka tomu máme možnosť dobudovať verejnú kanalizáciu v Rudlovej," vysvetlil riaditeľ odboru investičného StVS Peter Neuzer. Predpokladané dokončenie projektu je v roku 2028.         

V zmysle platnej legislatívy je povinnosťou každého obyvateľa napojiť sa na existujúcu kanalizáciu. Jej vybudovaním sa podľa StVS výrazne zlepší stav miestnych povrchových tokov a následne i samotného Hrona. Nebude sa ani zhoršovať stav podzemných vôd, zvýši sa komfort bývania v Rudlovej a zlepší sa hygienický i životný štandard obyvateľov.         

"O dobudovanie verejnej kanalizácie v Rudlovej sme sa snažili dlhodobo. Základnou podmienkou na začatie realizácie stavby je podpísanie budúcich zmlúv o pripojení sa na ňu obyvateľmi. Po jej dokončení a právoplatnom skolaudovaní bude majiteľom nehnuteľností umožnené napájať sa na novovybudovanú verejnú kanalizáciu. Súčinné bude v tomto smere aj mesto. Zorganizujeme spolu s pracovníkmi vodárenskej spoločnosti v septembri stretnutie s obyvateľmi, kde sa dozvedia viac o technicko-realizačnej stránke projektu. Technický pracovník vodárenskej spoločnosti obyvateľom poskytne všetky podklady a informácie na realizáciu prípojok k verejnej kanalizácii," dodal Nosko.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Pri budovaní kanalizácie pomohli obci aj financie zo Švajčiarska
Novú čistiareň odpadových vôd (ČOV) a kanalizáciu dnes slávnostne odovzdali v obci Dvorníky pri Hlohovci.
viac
04.07.2017
Slovensko nemíňa na životné prostredie efektívne
Peniaze smerujúce do životného prostredia by sa mali využívať efektívnejšie. V tejto oblasti možno ušetriť asi 130 miliónov eur, vypočítali vládni analytici.
viac
12.06.2018
Kanalizácie vo vodohospodárskych oblastiach sa budú platiť z eurofondov
Obce, združenia obcí, vlastníci verejných kanalizácií a právnické osoby môžu od utorka žiadať o prostriedky z eurofondov na výstavbu kanalizácií.
viac
18.03.2024
StVS plánuje v Kokave dobudovať kanalizáciu pre viac ako 570 domácností
Stredoslovenská vodárenská spoločnosť (StVS) plánuje v Kokave nad Rimavicou v Poltárskom okrese dobudovať kanalizáciu. Aktuálne sa preto uchádza o finančné zdroje z výzvy ministerstva životného prostredia. Pre TASR to uviedol projektový manažér StVS Juraj Čičmanec.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %