Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
08.08.2016 03:37

V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu


Ilustračná snímka: (int.).


Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.


Podľa starostu Jána Senka cena sa po verejnej súťaži znížila približne na 154 000 eur, z toho piatimi percentami sa na obnove spolupodieľa obec. Jej vedenie však plánuje vynaložiť ešte ďalších asi 25 000 eur do opráv, ktoré vyvstali počas rekonštrukcie a ktoré nie sú zahrnuté v pôvodnom projekte.      

V marci podala obec aj projekt na zníženie energetickej náročnosti budovy obecného úradu, pochádzajúceho rovnako z 50. rokov. Celkový rozpočet na túto akciu je 445 000 eur. V prípade úspešnosti by samospráva investovala do projektu 22 250 eur, čo je opäť povinná päťpercentná spoluúčasť. Na úspore energií by však každoročne ušetrila viac ako 50 % doterajších nákladov.      

Najočakávanejšou investičnou akciou v obci je tento rok budovanie kanalizácie a čistiarne odpadových vôd (ČOV). Projekt bude realizovať Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Banská Bystrica, ktorá bola žiadateľom o nenávratný finančný príspevok z Ministerstva životného prostredia SR. V najbližších rokoch by sa malo na stavbe kanalizácie a ČOV preinvestovať takmer 9,89 milióna eur. Keďže ide o spoločný projekt dvoch obcí, práce sa budú realizovať aj v susednej Zvolenskej Slatine.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.01.2017
Poruba získala eurofondy na rekonštrukciu Obecného úradu
Budovu Obecného úradu v Porube v okrese Prievidza, kde sídli aj dom kultúry, čaká rekonštrukcia s cieľom zníženia jej energetickej náročnosti.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
11.01.2021
V Kuzmiciach po rokoch pribudne verejná kanalizácia a ČOV
V obci Kuzmice v okrese Trebišov pribudne po rokoch verejná kanalizácia a čistička odpadových vôd (ČOV). S ich realizáciou plánujú začať v druhej polovici tohto roka, práce by mali byť ukončené do októbra 2022.
viac
17.02.2021
Nitra pripravuje výstavbu kanalizácie na troch uliciach
Mesto Nitra sa uchádza o dotáciu 400 000 eur na výstavbu kanalizácie. Z nenávratného finančného príspevku z Environmentálneho fondu má byť postavená kanalizácia na troch uliciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %