Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2022 04:15

Študenti Detskej lesníckej univerzity vysadili v Starých Horách 700 stromov


Ilustračná snímka: (tasr).


Študenti Detskej lesníckej univerzity (DELESUN) spoločne s lesníkmi, lesnými pedagógmi a budúcimi učiteľmi z Pedagogickej fakulty Univerzity Mateja Bela (PF UMB) v Banskej Bystrici, vysadili v stredu 700 nových stromov v lese v Starých Horách.


Aktivita bola súčasťou programu odbornej prednášky DELESUN, zameranej na poznávanie princípov udržateľného hospodárenia, pestovania lesa a jeho výchovy, ktorú viedli štátni lesníci z lesnej správy Staré Hory.

"Spoločná výsadba podporila projekt Zasadil som strom a Lesnícke dni 2022," uviedol hovorca Národného lesníckeho centra (NLC) vo Zvolene Igor Viszlai. Partneri projektu chceli podľa neho myšlienkou spoločného sadenia nového lesa spojiť mladú generáciu – deti DELESUN a študentov Pedagogickej fakulty UMB BB s obhospodarovateľmi lesa.

"Projekt Zasadil som strom vznikol v roku 2014 a jeho cieľom je umožniť každému dieťaťu na Slovensku zasadiť si strom v lese. Spájame tak odborníkov s laickou verejnosťou v oblasti lesa a životného prostredia. Chceme, aby deti strávili v lese čas, na ktorý nezabudnú, pretože prispejú niečím dlhodobým a dozvedia sa nové veci o lese," uviedla k projektu Anna Sliacka zo štátneho podniku Lesy SR.

"Samotná výsadba na Starých Horách bude evidovaná aj v novej webovej aplikácii Databáza verejných výsadieb stromov, ktorú sme uviedli do života 22. apríla 2022 na slávnostnom otvorení Lesníckych dní v Bratislave. Samotná aktivita výsadby podporuje posolstvá tohtoročných Lesníckych dní, ktoré sú už 16. rok mostom spolupráce, ktorý spája človeka s lesom, ľudí navzájom a ktorý vieme aj z dreva fyzicky postaviť. Záujem verejnosti o les a prírodu neustále narastá. A práve poukázanie na udržateľné hospodárenie v lesoch je záväzkom lesníkov k ich zachovaniu," priblížil ďalej Viszlai.

DELESUN vo Zvolene navštevuje tento rok 35 žiakov z piatich základných škôl.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Štúrovo oslávi Deň zeme výsadbou stromov
Mesto Štúrovo v okrese Nové Zámky sa aj v tomto roku zapája do osláv Svetového dňa Zeme, v piatok (21.4.) o 9.30 h v parku pred mestským úradom (MsÚ) symbolicky vysadia dreviny.
viac
22.08.2019
V Sade potomkov má strom každé novonarodené dieťa
Sad potomkov, v ktorom bude mať každé novonarodené dieťa svoj strom, budujú v obci Hontianske Tesáre v okrese Krupina. V sade je už vysadených prvých 12 stromov aj s menami detí, ktoré v dedine prišli na svet v roku 2018.
viac
12.08.2021
2000 stromov pre Slovensko
Environmentálny projekt Recyklohry a Zelený vzdelávací fond zapojil žiakov, študentov, učiteľov, rodičov a samosprávy do výsadby stromov. Dve tisícky vysadených stromov ozdravia Slovensko aj napriek online výučbe.
viac
16.06.2022
Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov pre nové stromy
Bratislavské Staré Mesto pracuje na evidencii súkromných pozemkov, na ktorých by bolo možné realizovať náhradnú výsadbu. Mestská časť totiž priznáva, že na jej území absentuje dostatok vhodných verejných pozemkov, ktoré by sa na to dali využiť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %