Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
16.10.2024 12:10

Stretlo sa viac ako 50 zástupcov vedení regionálnych združení


Snímka zdroj: ZMOS


Na pôde Komory obcí Slovenska v rámci ZMOS sa vo štvrtok 10. októbra 2024 sa stretlo viac ako 50 zástupcov vedení regionálnych združení z východu Slovenska so zástupcami Východoslovenskej distribučnej, a.s.


Na pôde Komory obcí Slovenska v rámci ZMOS sa vo štvrtok 10. októbra 2024 sa stretlo viac ako 50 zástupcov vedení regionálnych združení (predsedovia, podpredsedovia a tajomníci) z východu Slovenska (PSK a KSK) so zástupcami Východoslovenskej distribučnej, a.s. (VSD) a potom aj na internom rokovaní členov Komory. 

„V oboch častiach programu – energetickej aj regionálno-politickej sme sa zhodli, že musíme spoločne ťahať za jeden povraz, lebo tak dosiahneme viac,“ zhodnotil výsledky podujatia člen predsedníctva ZMOS a podpredseda Komory obcí Ján Fenčák.

V oblasti rozvoja infraštruktúry prebehla veľmi živá diskusia s vedením aj odbornými zástupcami VSD. Nehovorilo sa iba o podpore rozvoja regiónov formou investičnej výstavby – budovania nových elektro-energetických vedení, ale aj o podpore a potrebnej súčinnosti samospráv pri budovaní tzv. Energooptiky.

Tá môže byť základom efektívneho pokrývania bielych miest na mape pokrytia vysokorýchlostným internetom v okrajových obciach Slovenska. Priestor bol aj na hľadanie efektívnych spôsobov komunikácie s občanmi obcí a miest v regióne. Spoločný menovateľ diskusií by sa dal najvýstižnejšie pomenovať názvom českého filmu „Musíme si pomáhať“.

K podobnej zhode došli zástupcovia regionálnych združení ZMOS aj v regionálno-politickej rovine. Či už ide o tlak na dofinancovanie samosprávy zo štátneho rozpočtu, alebo o presadzovanie záujmov regiónov pri ich rovnomernom a trvalo udržateľnom rozvoji, ale aj pri riešení špecifických problémov mikroregiónov. „Veríme, že takýto formát komunikácie medzi nami navzájom, ale aj s dôležitými partnermi akým je VSD, sa stane dobrým príkladom aj pre kolegov v ostatných častiach Slovenska,“ vyjadril nádej Ján Fenčák.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.05.2016
Starostov a primátorov v šarišskom regióne „tlačí“ najmä legislatíva
V obci Fintice sa stretli na svojom sneme členovia Regionálneho združenia miest a obcí RZMO Prešov – Šariš (RZMO Prešov – Šariš). Združenie miest a obcí na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány. Hosťami snemu boli poslanci Národnej rady SR Martin Fecko a Jozef Lukáč.
viac
06.03.2019
Regionálne združenie miest a obcí stredného Považia má staronové vedenie
Valného zhromaždenia najväčšieho regionálneho združenia miest a obcí na Slovensku sa vo štvrtok 21. februára 2019 zúčastnilo 121 primátorov a starostov z okresov Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Myjava, Ilava. Bánovce nad Bebravou, Púchov a Považská Bystrica.
viac
09.07.2021
DEŇ KOMUNÁLU v ľubovnianskom regióne
Aj napriek letným prázdninám Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v DŇOCH KOMUNÁLU. Vo štvrtok 8. júla sa podujatie uskutočnilo vďaka spolupráci s Ľubovnianskym regionálnym združením miest a obcí Slovenska.
viac
30.09.2021
Stretávajú sa predstavitelia štyroch regionálnych združení
Pracovné stretnutie primátorov a starostov z Regionálnych združení miest a obcí z regiónu JE Jaslovské Bohunice, Stredného Považia, obcí Podunajskej oblasti a Považskobystrického regionálneho združenia miest a obcí sa koná na Podbanskom od stredy 29. septembra 2021 do piatku 1. októbra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %