Ocenení víťazi súťaže.
Koncom marca sa konali súťaže stredoškolákov zamerané na gastronomické zručnosti spojené s pivom. Súťažilo sa v Trenčíne i Liptovskom Mikuláši.
Pod Trenčianskym hradom sa tento rok opäť v rámci medzinárodnej súťaže Trenčiansky pivný somelier stretli študenti až deviatich hotelových škôl. V poradí piaty ročník sa konal v priestoroch Gastrocentra pod Brezinou pod záštitou SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne, ktorá patrí pod zriaďovateľskú pôsobnosť Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Hlavnou organizátorkou súťaže je Janka Švančárová. „Hlavným zámerom súťaže je predovšetkým študenta inšpirovať k vyššej úrovni poskytovaných služieb aj takej komodity, akou je pivo, a zároveň obohatiť ich odborné znalosti,“ vysvetlila.
Na podujatí sa okrem hosťujúcej školy z Trenčína predstavilo celkovo deväť škôl zo Zlína, Přerova, Púchova, Trnavy, Nového Mesta nad Váhom, Starej Turej, Piešťan, Kežmarku a Nových Zámkov. Podľa slov hlavnej organizátorky je vedomostný test prvou súťažnou kategóriou, ktorú súťažiaci absolvujú, pretože všetky zručnosti vychádzajú z teoretických vedomostí. Test sa týkal samotných surovín, z ktorých sa pivo vyrába, postupov jeho varenia či znalosti pivovarov.
Spolu jedenásť čašníkov si zmeralo sily v miešaní nápojov a príprave kreatívnych variácií rôznych chutí, vôní i farieb. Druhé kolo tejto disciplíny sa konalo v čapovaní rezaného piva, ktoré je pre Slovensko stále tradíciou. Posudzovala sa kvalita peny, presnosť v porovnaní s ryskou a následné servírovanie.
Celkovo dvanásť adeptov tiež súťažilo v kategórii kuchár, ktorá bola len pred dvoma rokmi doplnená ako súčasť súťaže, nakoľko sami kuchári upozornili na trend párovania jedla s pivom. Samotné varenie jedla prebiehalo na báze piva a následného párovania resp. s portfóliom dostupného piva.
Na záver podujatia tiež organizátorka vyzdvihla úlohu a pridanú hodnotu malých pivovarov, ktoré ponúkajú širokú škálu kvalitných pív v porovnaní s veľkými pivovarmi, ktoré sa viac orientujú na množstvo a len jeden typ piva.
Súťaž Trenčiansky pivný somelier vznikla pôvodne ako súčasť práce Stredoškolskej odbornej činnosti pred piatimi rokmi a už tradične prilákala veľký počet škôl a záujemcov zo Slovenska i Českej republiky.
Lipovský Mikuláš navštívili pivní majstri
Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši navštívili profesionáli z akadémie Cervesario, aby budúcim pracovníkom v gastro priemysle ukázali, ako sa starať o pivo. "Vzdelávacie aktivity zo strany odborníkov vítame, pretože vedia žiakov nielen veľa naučiť, ale aj motivovať k láske ku práci v oblasti gastronómie, a súčasne prinášajú aktuálne poznatky daného odboru, ktoré naši žiaci môžu ďalej využívať vo svojej praxi. Aj preto sa naša škola do programu zapája každoročne od jeho začiatku," uviedla riaditeľka školy Katarína Uličná...
Čítajte v Obecných novinách č. 13-14/2017 na str. 14.