Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.01.2016 08:00

Stredoškoláci môžu objavovať regionálne dejiny vďaka župnému dejepisu


Predseda ŽSK Juraj Blanár predstavil knihu spolu s historikom (autorom) Milošom Jesenským. (Foto: ŽSK)


Na treťom zasadnutí Krajského stredoškolského parlamentu Žilinského samosprávneho kraja, ktoré sa konalo 14. decembra uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár spolu s historikom Milošom Jesenským a predsedníčkou Krajského stredoškolského parlamentu do života novú publikáciu Žilinská župa v dejepise.


Kniha sleduje slovenské a svetové dejiny z pohľadu jednotlivých regiónov Žilinského kraja a tematicky nadväzuje na dejepisné osnovy pre žiakov stredných škôl. „Župný dejepis, ako môžeme túto knihu jednoducho nazvať, je jedinečným zdrojom informácií o histórii nášho kraja. Každý región, či už Kysuce, Liptov, Orava, Horné Považie alebo Turiec, mal svojrázne dejiny a historici z inštitúcií Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s učiteľkami dejepisu sa podujali vypracovať návod, ako čítať veľkú svetovú históriu cez ich bežné, dá sa povedať každodenné udalosti. Cením si, že publikáciu zaradilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky do zoznamu odporúčaných materiálov pre stredné školy,“ zdôraznil žilinský župan Juraj Blanár. Podľa jeho slov sa čitatelia cez kapitoly prenesú slovanskou dobou, uhorským kráľovstvom, fenoménmi novovekého sveta, habsburskou monarchiou a obomi svetovými vojnami.

Knihu Žilinská župa v dejepise vydala Matica slovenská a na jej tvorbe sa podieľali odborníci z Kysuckého, Liptovského a Považského múzea a Oravskej knižnice A. Habovštiaka. Okrem historických faktov ponúka publikácia i úlohy, ktoré pomôžu žiakom lepšie sa zamerať na dôležité medzníky dejín a zároveň si na konci každej kapitoly prečítať zaujímavosti, nové podnety a odporúčania. Župný dejepis bude distribuovaný do všetkých stredných škôl v Žilinskom kraji a zároveň do knižníc, odkiaľ si ho budú môcť záujemcovia vypožičať.

Autor: (zat)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2024
NKN spúšťa nový grantový program Eko ďalej
Nitrianska komunitná nadácia (NKN) spúšťa nový grantový program Eko ďalej. Žiadatelia môžu v rámci neho získať na rôzne ekologické projekty dotáciu do výšky 2500 eur.
viac
13.04.2024
Za 20 rokov zrealizovali zdravotní klauni vyše 32-tis.klauniád
Zdravotní klauni z občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors počas svojho pôsobenia zrealizovali na Slovensku už vyše 32.000 klauniád. Pri príležitosti 20. výročia založenia občianskeho združenia o tom informovala Martina Dobšinská Novomestská zo združenia.
viac
12.04.2024
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom
V obci Štrba pribudli špeciálne kontajnerové stojiská odolné voči medveďom. Štefánia Srebalová z tamojšieho obecného úradu na webovej stránke obce informovala, že inštaláciu na základe súhlasu samosprávy zabezpečila Správa Tatranského národného parku (TANAP).
viac
13.04.2024
Výstavbu kompostárne by mali ukončiť v júni, mesto vybavuje povolenia
Mesto Brezno by malo v júni ukončiť výstavbu kompostárne, s ktorou v areáli za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou na Mliekarenskej ulici začalo pred takmer dvomi rokmi. Informovala o tom samospráva na svojom webe s tým, že vybavuje povolenia potrebné k jej prevádzke a činnosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %