Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
17.02.2023 03:20

Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní


Ilustračná snímka: (tasr).


Stráž prírody vyzýva na ohľaduplnosť k prírode počas zimných dní. V zime sa najčastejšie stretáva s neoprávnenými vjazdami do chránených území na snežných skútroch, snowhawkoch a štvorkolkách so snežnými pásmi. Informuje o tom Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR na svojom webe.


"Okrem negatívneho vplyvu na prírodu hlavne rušením živočíchov v prirodzenom prostredí alebo rozjazdením lúčnych biotopov pri menšej vrstve snehu dochádza často aj k ohrozovaniu turistov a bežkárov, ktorí do prírody prichádzajú za oddychom a rekreáciou," poukazujú ochranári.

Od druhého stupňa ochrany prírody je jazda na snežnom skútri alebo inom motorovom vozidle zakázaná. Strážcovia prírody podľa ŠOP vyhodnocujú každú situáciu individuálne. V správnom konaní hrozí za jazdu v chránenom území pokuta do výšky 3319,39 eura alebo prepadnutie vozidla.

Na mieste môže strážca uložiť pokutu do 300 eur alebo vec spracuje na ďalšie konanie. "Ak došlo k poškodeniu biotopov alebo je zrejmé, že páchateľ vedel, že môže prírodu poškodiť a konal úmyselne, môže byť takáto jazda riešená aj v trestnom konaní s možnosťou trestu odňatia slobody až na jeden rok," vysvetlila štátna ochrana prírody.

Správcovia v uplynulých dňoch našli veľkú jamu nelegálne uložených vnútorností, hláv a iných pozostatkov tiel poľovnej zveri. Prípad aktuálne rieši Zelená linka Ministerstva životného prostredia SR a Slovenská inšpekcia životného prostredia. "Predmetný poľovný revír dostal príkaz na odstránenie," uviedli ochranári.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
SVP a ŠOP chcú užšie spolupracovať
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR chcú užšie spolupracovať.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
25.03.2021
ŠOP vyzýva ľudí, aby sa nepribližovali k brlohom a nefotili si medvieďatá
Ochranári vyzývajú ľudí, aby sa za žiadnych okolností nepribližovali k brlohom a nefotili si malé medvieďatá. Zdržiavať sa tiež majú iba na turistických chodníkoch a značených trasách. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR to uvádza na svojej webovej stránke.
viac
04.10.2021
ŠOP vyzýva ľudí k zlikvidovaniu inváznych zlatobylí na svojich pozemkoch
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %