Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.08.2021 07:25

Storočnicu turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina zábavne i poučne


Ilustračná snímka


Okrúhlych 100 rokov turizmu oslavuje obec Demänovská Dolina dvojdňovým podujatím pre všetky generácie „Demänovská dračia 100PA“. V piatok ho otvorila rodinná turistická hra Cesta draka Demiána, pokračoval spomienkami bývalých horských záchranárov a jaskyniarov.


Nechýbali ani zábavné kvízy a ukážky záchranárskej a hasičskej techniky. Interaktívny program, ktorý má popri zábave za cieľ aj viesť k poznaniu krás, prírodného bohatstva i histórie turizmu v najobľúbenejšej doline Liptova, pokračuje aj v sobotu.

Centrom diania Demänovskej dračej 100py je areál pri Riverside (bývalá Kamenná chata) v Demänovskej Doline. Napriek počiatočnej nepriazni počasia doň od predpoludnia prichádzali celé rodiny za zábavou i poznaním.

Oboje našli na Ceste draka Demiána, prechádzke po trase Príbehu vody, kde ich okrem prírodných krás bezprostrednej blízkosti riečky Demänovky čakali aj štyri stanovištia. Na nich najmä malí turisti zbierali pečiatky po splnení zábavno-náučných úloh zameraných na znalosť zaujímavostí Liptova a jeho prírody. Na konci získali za úspešné zvládnutie Cesty draka Demiána zaslúženú odmenu. „Príbeh vody je nenáročná, ale pôsobivá i poučná trasa, ktorá dokazuje pestrosť a vzácnosť pokladov našej doliny. Cesta draka Demiána privádza malých aj veľkých návštevníkov k ich spoznávaniu,“ povedala starostka Demänovskej Doliny Ľubomíra Klepáčová.

Úspešný príbeh storočnice turizmu v Demänovskej doline sa začal písať v auguste 1921, keď učiteľ Kráľ spolu so sprievodcom Mišurom objavili Jaskyňu slobody. Jaskyniari preto nemohli chýbať ani pri dnešnom podujatí. Predseda Slovenskej speleologickej spoločnosti Peter Holúbek v besede vyzdvihol rozsiahlosť a unikátnosť systému demänovských jaskýň, v ktorom je stále čo objavovať. Verejnosti prístupné sú naďalej dve najznámejšie, ostatok treba ochrániť pred možným znehodnotením. „Dôležité je udržať rovnováhu medzi poznaním, zážitkom a ochranou“, hovorí Peter Holúbek.

Bývalí horskí záchranári Ján Macek a Karol Špánik, ktorý je aj autorom viacerých publikácií o Demänovskej doline, priblížili záujemcom históriu turistiky a záchranárskej činnosti. „So súčasnými technickými vymoženosťami by sme dokázali zachrániť viac ľudí. Na druhej strane, zásahov a nehôd je aj dnes veľa, lebo mnohým návštevníkom chýba dostatok rešpektu k horám,“ povedal Ján Macek.

V sobotu obohatí podujatie aj mobilné planetárium. „Bude to vôbec prvé premietanie v planetáriu na Liptove. Záujemcom v originálnych priestoroch premietne populárno-náučné filmy s tematikou ochrany prírody a jej jednotlivých súčastí – vody, stromov či klímy,“ približuje riaditeľka OOCR Región Liptov Darina Bartková. V prípade priaznivého počasia horskí záchranári zavedú priaznivcov turistiky do menej známeho, avšak veľmi príťažlivého sedla Machnatô.

Program Demänovskej dračej 100PY dotvoria aj zábavné kvízy pre malých aj veľkých, ukážky práce horských záchranárov a hasičov, detské atrakcie na skákanie a ďalšie možnosti na príjemné a užitočné prežitie voľných dní pri príležitosti veľkého jubilea turizmu v Demänovskej Doline. Navyše, kto sa na podujatie vyberie na bicykli, môže sa zaradiť do žrebovania o cyklistický dres Liptova.

Podujatie k 100 rokom turizmu na Liptove financuje obec Demänovská Dolina a Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV s využitím dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Autor: (ts-Región Liptov, Katarína Šarafínová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
15.08.2019
Malí horolezci pod rúškom noci vylezú na Chopok
Pod vrcholom Chopka, na Rotunde, sa usídlil priateľský drak Demián. Už šieste prázdniny v rade sa vďaka nemu mení tunajšia vrcholová stanica lanovky na dračí hrad. Podujatie Dračie noci bude už najbližšiu sobotu 17. augusta.
viac
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
04.08.2021
Oslava storočnice turizmu v Demänovskej Doline v znamení spoznávania
Veľké jubileum 100 rokov turizmu oslávi obec Demänovská Dolina dvojdňovým programom pre všetky generácie. Podujatie Demänovská dračia 100PA privedie hravou a interaktívnou formou deti aj dospelých k poznaniu krás, prírodného bohatstva i histórie turizmu v najobľúbenejšej doline Liptova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %