Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.05.2020 02:30

Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP


Ilustračná snímka.


Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.


Preto štatutári viacerých typov organizácií budú od 1. júna potrebovať elektronický občiansky preukaz (OP). Médiá o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR vo štvrtok.

„Na vstup do elektronickej schránky je potrebný aktivovaný elektronický OP s čipom a bezpečnostným osobným kódom,” vysvetlilo ministerstvo. Potrebovať ho budú štatutári organizácií tretieho sektora, politických strán, cirkevných organizácií, záujmových združení, veľvyslanectvá a ďalšie subjekty (ich zoznam je dostupný na webe slovensko.sk, pozn. TASR).

Rezort vnútra upozornil, že napriek obmedzenému režimu na policajných oddeleniach dokladov prijímanie, výdaj či aktivácia občianskych preukazov funguje v prijateľných čakacích dobách. Tento rok sa totiž pre pandémiu nového koronavírusu neprejavila v agende dokladov tzv. pasová sezóna, teda nával žiadateľov o cestovné doklady.

Oddelenia dokladov fungujú aktuálne päť dní v týždni. V pondelok, utorok, štvrtok a piatok sú otvorené od 8.00 do 14.00 h a v stredu od 10.00 do 16.00 h. O elektronický OP či jeho aktiváciu možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov na Slovensku.

Elektronické OP s čipom vydáva SR od decembra 2013. „V súčasnosti je držiteľom platného elektronického OP 3,25 milióna občanov, pričom 62 percent, teda vyše dvoch miliónov občanov, majú doklad aktivovaný, čiže majú prístup do elektronickej schránky a môžu používať elektronické služby,” uzavrelo ministerstvo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.12.2016
Štatutári by si mali elektronické OP vybaviť čo najskôr
Ministerstvo vnútra (MV) SR vyzýva štatutárov, aby si čo najskôr vybavili alebo aktivovali elektronické občianske preukazy (OP). Odporúča využiť v súčasnosti relatívne pokojné obdobie na oddeleniach dokladov.
viac
22.06.2017
Stratený alebo ukradnutý elektronický občiansky preukaz treba zablokovať
Dovolenkári by si mali dávať na dovolenke pozor aj na občiansky preukaz. Ak majú elektronický občiansky preukaz a stratia ho alebo im ho ukradnú, treba ho rýchlo zablokovať.
viac
02.11.2017
MV SR od 31. októbra vymieňa potenciálne zraniteľné e-podpisy za bezpečnejšie
Na pracoviskách dokladov je od 31. októbra možné požiadať o výmenu certifikátov pre elektronický podpis za bezpečnejšie, 3072-bitové certifikáty.
viac
22.08.2020
Už viac ako 18 tisíc detí má vlastný občiansky preukaz
Možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre deti existuje od decembra 2019. Polícia doteraz vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom do 15 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %