Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.11.2017 12:41

MV SR od 31. októbra vymieňa potenciálne zraniteľné e-podpisy za bezpečnejšie


Ilustračná snímka.


Na pracoviskách dokladov je od 31. októbra možné požiadať o výmenu certifikátov pre elektronický podpis za bezpečnejšie, 3072-bitové certifikáty.


Túto bezplatnú službu držiteľom občianskych preukazov s elektronickým podpisom poskytnú na ktoromkoľvek oddelení dokladov nezávisle od miesta aktuálneho pobytu.

Elektronický podpis na občianskom preukaze je nevyhnutný pre občanov, ktorí podpisujú dokumenty elektronicky. Práve pre túto kategóriu používateľov sú určené rozosielané informačné SMS správy.

Na oddeleniach dokladov, a to najmä vo veľkých klientskych centrách, sú upravené pracoviská príjmu a výdaja občianskych preukazov a  organizácia práce tak, aby práve žiadatelia o výmenu certifikátov boli uprednostnení.

Na oddeleniach vybavených vyvolávacím systémom sú z tohto dôvodu upravené kiosky, pribudla nová služba výmeny certifikátov pre e-podpis. Na oddeleniach bez vyvolávacieho systému žiadateľov o výmenu certifikátov usmernia informátori.

Pre výmenu je potrebné osobne predložiť občiansky preukaz s čipom. Pre rýchlejší priebeh výmeny ministerstvo vnútra odporúča mať pripravené prístupové kódy BOK a KEP PIN.

Držiteľom OP, ktorí elektronický podpis s bezpečnejším certifikátom naliehavo nepotrebujú, ministerstvo vnútra odporúča vyčkať na automatizovanú výmenu certifikátov - bez potreby návštevy oddelenia dokladov. Ministerstvo vnútra zrealizuje automatizovanú výmenu v priebehu niekoľkých týždňov.

K výmene certifikátov MV SR pristúpilo na základe informácie spoločnosti vydávajúcej certifikáty pre tvorbu kvalifikovaného elektronického podpisu prostredníctvom občianskych preukazov, podľa ktorej v priebehu utorka 31. októbra 2017 dôjde k hromadnému zneplatneniu všetkých certifikátov vydaných pred 24. októbrom 2017. Kvalifikovaný elektronický podpis vyhotovený týmito certifikátmi po 31. 10. 2017 teda nebude platný.

K výmene certifikátov dochádza z dôvodu ich možnej zraniteľnosti, ktorú objavil výskumný tím z českej Masarykovej univerzity. Elektronický podpis na občianskom preukaze v súčasnosti aktívne využíva asi 100-tisíc osôb, pričom takmer 60-tisíc z nich pôsobí v hlavnom meste Bratislave.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné
Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.
viac
07.10.2018
Elektronický podpis na elektronický OP si už možno vyžiadať aj cez internet
Každý, kto sa rozhodne používať elektronický podpis, od dnešného dňa môže získať potrebné certifikáty na jeho tvorbu online cez internet. Dosiaľ to bolo možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov.
viac
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
22.08.2020
Už viac ako 18 tisíc detí má vlastný občiansky preukaz
Možnosť požiadať o vydanie občianskeho preukazu aj pre deti existuje od decembra 2019. Polícia doteraz vydala 18 753 občianskych preukazov s podobou tváre deťom do 15 rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %