Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
14.03.2022 03:20

Štátna vedecká knižnica je po rekonštrukcii celá bezbariérová


Ilustračná snímka: (tasr).


Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove otvára v pondelok všeobecnú študovňu v nových zrekonštruovaných priestoroch oddelenia knižnično-informačných služieb na Námestí mládeže.


Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii, ktorú vlani tieto priestory podstúpili, ju budú môcť využívať aj imobilní. TASR o tom za prešovskú ŠVK informovala Renáta Šmidová.

Ako uviedla vedúca oddelenia knižnično-informačných služieb Valéria Ferková, bezbariérovosť vyriešili inštaláciou výťahu, čo bolo dosť náročné na projektovanie i financovanie. "Budova, v ktorej pôsobí oddelenie služieb od roku 1996, mala výrazné vnútorné architektonické obmedzenia a rovnako nás obmedzovala aj lokalita budovy a pohyb okolo nej," priblížila s tým, že rekonštrukcia si vyžiadala náklady vo výške viac ako 320.000 eur. Jej výsledkom je nová dispozícia priestorov študovne a zmodernizovaný hlavný vstup.

Vo vynovenej študovni bude návštevníkom k dispozícii prístup približne k 14 000 dokumentom vo voľnom výbere. Súčasťou jej vybavenia sú wifi pripojenie, štyri počítače, multifunkčné zariadenia na kopírovanie a skenovanie, klimatizácia a relaxačná zóna. "Pre používateľov, ktorí chcú pracovať v skupinách, máme pripravenú zvukovo izolovanú zónu, tzv. coworking priestor pre osem osôb, ak popri štúdiu potrebujú medzi sebou komunikovať," doplnila Šmidová.

Ako tiež upozornila, počas rekonštrukcie oddelenia, s ktorou sa začalo ešte v roku 2016, nastali aj organizačné zmeny. "Výraznejšou zmenou bolo presťahovanie čitárne do debarierizovaných priestorov v centre mesta, kde v prívetivom prostredí sídelnej budovy poskytuje služby od marca 2021," ozrejmila s tým, že v priestoroch čitárne funguje aj výstavný priestor WindowGallery, prezentujúci práce najmä prešovských fotografov a výtvarníkov.

Podľa slov riaditeľky ŠVK v Prešove Valérie Závadskej sa síce knižnica snaží rekonštrukciami a obnovami svoje služby modernizovať, jej "efektívnemu a plnohodnotnému fungovaniu" bráni "roztrúsenosť" knižnice vo viacerých budovách.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Prešovskí poslanci schválili 2,5 milióna eur na opravy komunikácií
V Prešove v tomto roku preinvestujú na údržbu a komplexnú rekonštrukciu miestnych komunikácií zhruba 2,5 milióna eur. Pôvodný návrh predpokladal náklady v objeme 1,8 milióna eur. Niektorí poslanci navrhli ďalšie cesty a chodníky na opravy, čím sa zvýšili pôvodne plánované náklady o 700 000 eur.
viac
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
21.02.2022
Kultúrne organizácie PSK majú nové virtuálne prehliadky
Možnosť nahliadnuť do priestorov štyroch kultúrnych organizácií Prešovského samosprávneho kraja majú všetci záujemcovia bez ohľadu na aktuálne covid opatrenia. Župa si pre nich pripravila špeciálne virtuálne prehliadky a podporila ich vznik sumou 6700 eur.
viac
12.04.2022
Kraj začal s rekonštrukciou objektov pre krajskú knižnicu v Prešove
Prešovský samosprávny kraj začal s realizáciou takmer 5,8 miliónového projektu rekonštrukcie objektu Krajskej knižnice P. O. Hviezdoslava v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %