Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.08.2016 12:21

Štatistický úrad pripravuje prvé integrované sčítanie obyvateľov, domov a bytov


Ilustračná snímka.


Spoľahlivé aktualizované vybrané štatistické údaje by mohli byť v budúcnosti k dispozícii neustále, nielen raz za desať rokov ako výsledok sčítania obyvateľov, domov a bytov. V najnovšej informatívnej správe to uvádza Štatistický úrad (ŠÚ) SR.


Úrad sa pripravuje na sčítanie v roku 2021, ktoré by malo byť prvým integrovaným. Okrem terénneho zisťovania bude vychádzať aj z údajov získaných z rôznych registrov, ktoré vedú štátne inštitúcie. To má zvýšiť kvalitu a efektívnosť údajov a informácií získaných zo sčítania a v budúcnosti zabezpečiť ich dostupnosť aj v období medzi jednotlivými cenzami.      

Znížiť by sa však mala aj administratívna záťaž obyvateľov. ŠÚ priznáva, že spolupráca s nimi pri sčítaní je čoraz zložitejšia a zvyšuje sa počet respondentov, ktorí sa otvorene dožadujú modernejších alternatív sčítania.      

Realizácia prvého integrovaného cenzu v roku 2021 má umožniť priebežne vyhodnocovať vybrané ukazovatele zisťované v sčítaní podľa požiadaviek Eurostatu. Podľa úradu môže tiež významne urýchliť prechod Slovenska k realizácii cenzu postaveného výlučne na administratívnych zdrojoch dát, bez priamej záťaže obyvateľov.     

 "Ak vychádzame z predpokladu, že zodpovedné politické rozhodnutia sa opierajú o objektívne štatistické dáta, potom moderné integrované sčítanie predstavuje veľkú príležitosť pre celú spoločnosť," konštatuje v správe úrad.      

ŠÚ SR navrhuje vláde vytvorenie medzirezortného analytického tímu, ktorý by preskúmal jednotlivé administratívne zdroje dát – registre a navrhol riešenia, ako sfunkčniť ich obsah z hľadiska čo najefektívnejšieho využitia pri sčítaní. Doterajšie predbežné preskúmavanie odhalilo rôznu kvalitu údajov v jednotlivých registroch. Vo februári ŠÚ predloží vláde národný akčný plán, s konkrétnymi úlohami na prípravu sčítania v roku 2021.      

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov je vyčerpávajúce, obsahovo najrozsiahlejšie štatistické zisťovanie s najdlhšou históriou, ktoré upravuje osobitný zákon. Na Slovensku aktualizuje spravidla každých desať rokov údaje a informácie o demografickej, sociálnej, kultúrnej, vzdelanostnej, ekonomickej úrovni spoločnosti, o počte a štruktúrach domov i bytov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2020
Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 - informačné videá pre obce
Štatistický úrad Slovenskej republiky (ďalej len „ŠÚ SR“) ako subjekt poverený vykonaním integrovaného sčítania obyvateľov, domov a bytov v roku 2021 (ďalej len „SODB 2021“) plánuje v tomto roku v rámci prípravnej fázy projektu uskutočniť viaceré aktivity s cieľom informovať o SODB 2021 obce SR.
viac
26.09.2020
Sčítanie obyvateľov bude pre mesto zásadné, chystá preto aj kampaň
Budúcoročné sčítanie obyvateľov na Slovensku bude pre mesto Bratislava zásadné. Vyhlásil to bratislavský primátor Matúš Vallo počas štvrtkového (24. 9.) rokovania bratislavského mestského zastupiteľstva.
viac
20.10.2020
Mesto Nitra sčítalo už sto percent svojich domov a bytov
Do systému sčítania domov a bytov vstúpilo v Nitrianskom kraji zatiaľ 352 z celkového počtu 354 obcí. Celkovo je v regióne sčítaných 69 percent.
viac
20.10.2020
V Trenčianskom kraji sčítali do konca septembra takmer polovicu domov a bytov
V Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) sčítali pracovníci štatistického úradu do konca septembra takmer polovicu domov a bytov. Informoval o tom riaditeľ Pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR v Trenčíne Pavol Arpáš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %