Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.02.2022 12:40

Štát chce podporiť dobrovoľníctvo, organizácie majú získavať dotácie


Ilustračná snímka.


Organizácie pracujúce s dobrovoľníkmi by mohli dostávať dotácie z rozpočtu Ministerstva vnútra (MV) SR. Podmienkou bude získanie akreditácie, ktorá má slúžiť aj ako značka kvality.


Vyplýva to z návrhu novely zákona o dobrovoľníctve a ďalších zákonov, ktorý MV SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Navrhovaná právna úprava má vytvoriť podmienky na systematickú finančnú podporu dlhodobých dobrovoľníckych programov," deklaroval predkladateľ. Ako skonštatoval, náklady na dobrovoľníctvo ľudí nad 30 rokov, dobrovoľníctvo seniorov, podpora inklúzie všetkých znevýhodnených skupín obyvateľstva prostredníctvom dobrovoľníckej činnosti či podpora organizácií, ktoré sa zaoberajú rozvojom dobrovoľníctva, nie sú momentálne finančne podporované štátom.

Akreditácia má slúžiť ako štátne overenie spôsobilosti vysielajúcej organizácie alebo prijímateľa dobrovoľníckej činnosti - právnickej osoby v oblasti dobrovoľníckej činnosti. Podmienkou jej udelenia má byť napríklad aktívne vykonávanie dobrovoľníckej činnosti aspoň jeden rok pred podaním žiadosti, personálne zabezpečenie dobrovoľníckeho programu, systém evidencie dobrovoľníkov v organizácii, zverejnené transparentné informácie o voľných dobrovoľníckych príležitostiach či zavedený systém zaškolenia a prípravy dobrovoľníkov.

O udelení i zrušení akreditácie má rozhodovať ministerstvo vnútra na návrh akreditačnej komisie v oblasti dobrovoľníctva. Komisia sa má skladať z piatich členov - z troch zástupcov ministerstva a dvoch odborníkov dlhoročne pôsobiacich v oblasti dobrovoľníctva, ktorých má vymenúvať a odvolávať minister vnútra. Rozhodnutie o udelení akreditácie sa má vydávať na štyri roky.

V novom znení zákona sa má tiež jasne vymedziť, že prijímateľom dobrovoľníckej činnosti sú právnické a fyzické osoby, ktorých prvoradým cieľom nie je tvorba zisku či súkromného obohatenia, ale realizácia činností vo verejnom prospechu či záujme.

Definovať sa má aj výška nákladov na dobrovoľnícku činnosť. V súčasnosti majú organizácie pri ich určovaní voľnú ruku. "Stáva sa, že zákon zneužijú a namiesto pracovno-právneho vzťahu uzatvoria vzťah na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti a formou materiálneho zabezpečenia vyplácajú odmenu za výkon práce," zdôvodnil predkladateľ. Argumentoval napríklad skúsenosťami inšpektorátu práce, ktorý rieši viacero podaní, v rámci ktorých bola dobrovoľnícka činnosť vyhodnotená ako závislá práca.

Využívať dobrovoľnícku činnosť by mali mať aj orgány štátnej správy. Zamestnávatelia budú môcť po dohode podporiť dobrovoľníctvo zamestnanca náhradou mzdy.

Ak o to dobrovoľník požiada, vysielajúca organizácia má byť povinná vydať mu písomné potvrdenie o vedomostiach, zručnostiach a kompetenciách, ktoré nadobudol počas dobrovoľníckej činnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.05.2017
O eurofondovú podporu kreatívneho priemyslu sa uchádza vyše 600 projektov
Ministerstvo kultúry (MK) SR prijalo prostredníctvom decentralizovanej výzvy na podporu kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku žiadosti o nenávratný finančný príspevok pre vyše 600 projektov.
viac
10.05.2017
Dobrovoľní hasiči získajú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra
Dobrovoľné hasičské zbory dostanú od júla možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 92 hlasmi schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu.
viac
08.08.2020
Hornonitrianske samosprávy stále čakajú na refundácie v súvislosti s pandémiou
Hornonitrianskym obciam a mestám ešte štát nepreplatil náklady, ktoré im vznikli v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.
viac
05.10.2020
Spoznaj oblasti neziskového sektora na Slovensku: Dobrovoľníctvo
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša krátke kapitoly o všeobecne prospešných oblastiach neziskového sektora na Slovensku, ktoré zadefinoval Zákon o registri sa zameraním na dobrovoľníctvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %