Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
19.10.2021 07:50

Spúšťajú projekt adaptácie odvodňovacích kanálov


Hran-odvodnovací kanál. Snímka zdroj: Mapio.net


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zverejnilo informáciu k riešeniu odvodňovacích kanálov, ktoré majú prispieť k zvýšeniu zásob vody na poliach.


MPRV SR spolu so štátnym podnikom Hydromeliorácie spúšťa projekt adaptácie odvodňovacích kanálov na dĺžke 267 km v odvodňovacích sústavách. Na tento projekt bude vyčlenená suma 30 miliónov eur, vrátane projekčných nákladov, ktorá vzišla z procesu verejného obstarávania. Projekt bude podporený zo zdrojov Programu rozvoja vidieka 2014 – 2020.

- Súčasťou projektu je aj adaptácia dvoch odvodňovacích sústav s čerpacími stanicami, aby zabránili podmáčaniu pôd a zároveň aby slúžili na zavodňovanie krajiny v čase sucha.

- MPRV SR preto spúšťa realizáciu súboru opatrení, ktorých spoločným cieľom je bránenie ďalšiemu vysušovaniu a zvyšovanie objemu zadržanej vody v krajine.

- Prvým z opatrení je projekt adaptácie odvodňovacích kanálov na dĺžke 267 km v odvodňovacích sústavách.

Realizáciou ďalších opatrení v poľnohospodárskej a lesnej krajine, ako sú hradenie eróznych rýh, hradenie údolníc, zmena manažmentu dažďovej vody na lesných a poľných cestách, zvážniciach a približovacích linkách; orba a siatie po vrstevnici a bezorbovými metódami hospodárenia na pôde; obnova medzí, realizácia zasakávacích pásov po vrstevnici v poľnohospodárskej krajine, či obnova mokradí a výstavba malých vodných nádrží, chceme zvýšiť do roku 2030 každoročné zásoby a disponibilitu vodných zdrojov v lesopoľnohospodárskej krajine o ďalších minimálne 250 miliónov m3 vody.

V budúcom programovom období by sa tým malo dosiahnuť, aby boli aj krajinné prvky (tzv. modrá a zelená infraštruktúra v krajine), ktoré zachytávajú a zadržiavajú v krajine vodu, zahrnuté do plôch, na ktoré môžu poľnohospodári čerpať priame platby, a tým ich zapojiť do aktívnej spolupráce na revitalizácii vyschnutej krajiny budovaním vodozádržných prvkov.

Čo by malo priniesť zavedenie odvodňovacích kanálov:

- zlepšenie schopnosti krajiny zachytávať dažďovú vodu má mnohonásobný pozitívny efekt nielen pre poľnohospodárov,

- krajina je odolnejšia voči náhlym prívalovým dažďom, následne voči erózii pôdy, zároveň voda ochladzuje krajinu,

- vďaka zvýšenému objemu vody v pôde môžu rastliny produkovať v procese fotosyntézy viac kyslíka, čo v konečnom dôsledku prispieva k zníženiu rizík, ako aj následkov globálneho otepľovania. 

 Viac informácií nájdete TU.

Autor: (mpsr.sk, zmos.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.07.2016
Aj za odvedenie zrážkovej vody treba platiť
Mnohí majitelia nehnuteľností sa pýtajú prečo treba platiť za odvádzanie dažďovej vody. Liptovská vodárenská spoločnosť ponúka na túto otázku presnú podrobnú odpoveď.
viac
28.09.2018
Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady
Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.
viac
13.11.2019
Vodári upravili záchyt na vodnom zdroji Zadná voda
Liptovská vodárenská spoločnosť, a. s., Liptovský Mikuláš využíva 57 vodných zdrojov. Z nich sú dva významné v Demänovskej Doline.
viac
03.02.2022
BBSK pripravil vôbec prvú Burzu stredných škôl, bude v online priestore
Banskobystrický samosprávny kraj bude na YouTube kanáli Idem na strednú hostiť od stredy 9. februára historicky prvú Burzu stredných škôl v jeho réžii. Počas dvoch týždňov sa tu postupne predstaví viac ako 80 škôl formou video-vizitky i živého video-rozhovoru so záujemcami o štúdium.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %