Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.09.2018 02:30

Pri vybraných školách v L. Mikuláši by mohli vzniknúť dažďové záhrady


Dažďová záhrada - ilustračná snímka


Vo vybraných areáloch škôl v Liptovskom Mikuláši by už na jar budúceho roka mohli vzniknúť záhrady bohaté na rastlinstvo, vtáctvo a hmyz. Predstavitelia liptovskomikulášskej radnice sa totiž v uplynulých dňoch rozhodli zapojiť mesto do projektu na vytváranie tzv. dažďových záhrad.


V prípade získania finančných prostriedkov z eurofondov by záhrady mohli vzniknúť v areáloch Základnej školy (ZŠ) M. Janošku, ZŠ M. Rázusovej-Martákovej, ZŠ s materskej školy (MŠ) Demänovská, ZŠ s MŠ Okoličianska, MŠ Palúčanská, MŠ Ondrašovská a Základnej umeleckej školy J. L. Bellu, teda v tých, kde je to technicky možné. „Ide o systémy, ktoré sú určené na zachytávanie dažďovej vody. Záhrady vytvoria samostatný biotop a zapojíme ich aj do vyučovacieho procesu. V deťoch tak chceme pestovať lásku k prírode a pripraviť ich na riešenie rozličných problémov v oblasti ochrany prírody,“ uviedla hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.       

Dodala, že existencia dažďových záhrad zároveň prispeje k udržateľnosti klímy, zavlažovaniu, zvlhčovaniu ovzdušia, ako aj k zadržiavaniu vyparenej vody v lokalite.       

Predstavitelia mesta chcú žiadosť na projekt dažďových záhrad v meste podať v novembri. Podľa hovorkyne je technické riešenie jednoduché, nevyžaduje si významné stavebné zásahy a prevádzka školských zariadení nebude nijako obmedzená.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.02.2019
Mesto Levice pripravuje projekt na využitie dažďovej vody
Levická radnica pracuje na projekte Zhromažďovanie dažďovej vody, jej využitie a likvidácia. Celkové náklady na realizáciu sú vyčíslené na takmer 600.000 eur, mesto by sa na projekte podieľalo spolufinancovaním vo výške necelých 30-tis. eur.
viac
13.11.2020
V Karlovej Vsi vznikne multifunkčný park aj dažďová záhrada
V bratislavskej Karlovej Vsi na Karloveskej ulici pri zrekonštruovanej Dúbravsko-karloveskej radiále vznikne multifunkčný park na šport i oddych.
viac
25.02.2021
Strednú zdravotnícku školu zmodernizovali za vyše 4 milióny eur
Budovu Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši zmodernizovali za vyše štyri milióny eur. Práce na rekonštrukcii trvali zhruba rok, pričom ide o jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).
viac
19.10.2021
Spúšťajú projekt adaptácie odvodňovacích kanálov
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR zverejnilo informáciu k riešeniu odvodňovacích kanálov, ktoré majú prispieť k zvýšeniu zásob vody na poliach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %