Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.09.2020 07:30

Spravodlivé minimálne mzdy v celej Európe


Ilustračná snímka.


Európska asociácia miestnych a regionálnych samospráv Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) pripravila stanovisko k návrhu európskej legislatívy týkajúcej sa zabezpečenia spravodlivých minimálnych miezd v celej EÚ.


Európska komisia uvažuje o zavedení právnych predpisov na zabezpečenie spravodlivých minimálnych miezd v celej Únii. Aj keď cieľ je chvályhodný, CEMR ma vážne obavy z prístupu Komisie, ktorý zdieľa aj výkonná moc EÚ (Európskou radou) v rámci oficiálnych konzultácií „Konzultácia druhej fázy so sociálnymi partnermi podľa 154 ZFEÚ o možných opatreniach zameraných na výzvy spojené so spravodlivými minimálnymi mzdami“.

Miestne a regionálne samosprávy ako zamestnávatelia sa obávajú, že navrhovaná legislatíva by narušila autonómiu sociálnych partnerov vo vyjednávaniach o mzdách a mohla by dokonca viesť k znižovaniu miezd smerom nadol pri minimálnych štandardoch.

Stanovisko CEMR v reakcii na „Konzultácia druhej fázy so sociálnymi partnermi podľa 154 ZFEÚ o možných opatreniach zameraných na výzvy spojené so spravodlivými minimálnymi mzdami“ sa dočítate TU (EN alebo SK – neoficiálny preklad).

Autor: (CEMR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Primátorka Macháčková so ZMO HN odštartuje tvorbu akčného plánu pre región
Primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková v spolupráci so Združením miest a obcí hornej Nitry (ZMO HN) plánujú vypracovať akčný plán pre región. Prvé pracovné stretnutie zvolávajú na 10. januára 2018 do Prievidze.
viac
09.09.2020
Stanovisko CEMR k spravodlivým minimálnym mzdám v celej Európe
Európska asociácia miestnych a regionálnych samospráv Rada európskych obcí a regiónov (CEMR) pripravila stanovisko k návrhu európskej legislatívy týkajúcej sa zabezpečenia spravodlivých minimálnych miezd v celej EÚ.
viac
25.09.2020
Inšpirácie: Ako mestá vytvárajú udržateľnú mestskú mobilitu
Európska strešná asociácia obcí a regiónov v Európe (CEMR) v spolupráci s európskou asociáciou miest (EUROCITIES) spracovala štúdiu o úspešných plánoch mobility v európskych mestách.
viac
08.07.2021
EÚ pripravuje víziu pre vidiecke oblasti spolu s miestnymi samosprávami
Dlho očakávanú dlhodobú víziu EÚ pre vidiecke oblasti do roku 2040 minulý týždeň konečne predstavili podpredsedníčka Európskej komisie Dubravka Suica a komisári pre súdržnosť Elisa Ferreira a pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %